logo-print

Η Microsoft δεν υποχρεούται να παραδώσει στις αρχές των ΗΠΑ email που βρίσκονται σε servers σε τρίτες χώρες

Απόφαση ορόσημο για την έκταση της δικαιοδοσίας των αμερικανικών αρχών

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Ομοσπονδιακό Εφετείο στο Μανχάταν έκρινε ότι η κυβέρνηση των Η.Π.Α δε μπορεί να αναγκάσει τη Microsoft και άλλες εταιρίες να παραδώσουν email πελατών τους που είναι αποθηκευμένα σε servers (διακομιστές) εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο της χώρας (Stored Communications Act), η έκδοση ενταλμάτων έρευνας δεν είναι δυνατή για επικοινωνίες που πραγματοποιούνται μέσω παρόχων υπηρεσιών των Η.Π.Α. σε διακομιστές εκτός της χώρας.

Τα επίμαχα emails, που βρίσκονται στην κατοχή της Microsoft, ήταν αποθηκευμένα σε server στο Δουβλίνο και το υπουργείο Δικαιοσύνης των Η.Π.Α. ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά στο πλαίσιο διερεύνησης μιας υπόθεσης ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης: Η Microsoft εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε μία σημαντική μάχη για τα προσωπικά δεδομένα

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του εφετείου ανέτρεψε την αρχική απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου του Μανχάταν που είχε εκδοθεί τον Ιούλιο του 2014 και απαιτούσε από τη Microsoft να παραδώσει τα εν λόγω emails.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον του τομέα της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης, ενώ δεκάδες εταιρίες, όπως το CNN, η Amazon.com Inc, η Apple Inc, η Cisco Systems Inc, το Fox News Network κ.ά., οργανισμοί αλλά και ιδιώτες κατέθεσαν υπομνήματα σε υποστήριξη της Microsoft.

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send