logo-print

3 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών

Η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών στην Ευρώπη κατά 16,3 % χαμηλότερη από αυτή των ανδρών

03/11/2017

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην Ευρώπη, παρατηρείται ότι η μέση ωριαία αμοιβή των γυναικών είναι κατά 16,3 % χαμηλότερη από αυτή των ανδρών.

Η ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών σηματοδοτεί τη χρονική στιγμή που οι γυναίκες σταματούν, ουσιαστικά, να αμείβονται, σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους, ενώ απομένουν ακόμη δύο μήνες έως το τέλος του χρόνου.

Με αφορμή την ημέρα αυτή, που φέτος είναι στις 3 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017, κοινή δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κου. Φρανς Τίμερμανς και των επιτρόπων κας Μαριάνε Τίσεν και κας Βιέρα Γιούροβα, η οποία έχει ως εξής:

«Η ισότητα των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Αλλά εξακολουθεί να απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Κατά τα τελευταία έτη το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων δεν έχει κατ' ουσίαν γεφυρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες εργάζονται για δύο μήνες το χρόνο δωρεάν σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και απαράδεκτη αδικία στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.

Πρέπει επειγόντως να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά αυτό το επίμονο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει τις γυναίκες και τις κοινωνίες μας σε πολλά άλλα θέματα: Οι γυναίκες εξακολουθούν να τείνουν να εργάζονται σε τομείς χαμηλής αμοιβής και να υποεκπροσωπούνται σε διευθυντικές θέσεις. Επίσης, τα μονογονεϊκά νοικοκυριά στα οποία η μόνη πηγή εισοδήματος είναι γυναίκες είναι περισσότερο εκτεθειμένα στη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων της παιδικής φτώχειας και των επακόλουθων μειονεκτημάτων.

Το μισθολογικό χάσμα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Πρόσφατες αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης υπογραμμίζουν το ενίοτε εχθρικό περιβάλλον εργασίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, με προφανείς συνέπειες για την επαγγελματική τους εξέλιξη και ευημερία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να ηγηθεί της καταπολέμησης αυτής της αδικίας. Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Το σχέδιο δράσης θα εντείνει τις εν εξελίξει ενέργειες και θα παρουσιάσει νέα μέτρα.

Τον Νοέμβριο θα διοργανώσουμε επίσης συνέδριο με θέμα τα «Δικαιώματα των γυναικών σε περιόδους ταραχής» και μέρος του προγράμματος θα αφιερωθεί στην εξεύρεση νέων λύσεων για την αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων. Την ίδια περίπου χρονική στιγμή θα διακηρυχθεί, στο υψηλότερο επίπεδο, ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, επιβεβαιώνοντας ότι οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν το δικαίωμα για ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.

Οι Ευρωπαίοι έχουν πλέον μεγαλύτερη επίγνωση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων απ' ό,τι στο παρελθόν, όπως διαπιστώσαμε κατά την πρόσφατη εκστρατεία #MeToo στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που δημιουργείται για την ανάληψη δράσης και την αλλαγή συμπεριφοράς. Την ευρωπαϊκή ημέρα ισότητας των αμοιβών αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να υπερασπιστούμε τα ίσα δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας για τις γυναίκες και τους άνδρες και θα εξακολουθήσουμε να το πράττουμε έως ότου καταστεί η ΕΕ ένας χώρος πραγματικά φιλικός για τις γυναίκες.»

Ιστορικό

Στην ΕΕ, οι επιδόσεις των γυναικών στην εκπαίδευση είναι εξίσου καλές ή και καλύτερες από αυτές των ανδρών, αλλά αυτό δεν αντανακλάται στην αγορά εργασίας. Το 2016 το 33 % των γυναικών στην ΕΕ είχε ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με το 29 % των ανδρών. Ταυτόχρονα, το συνολικό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ήταν κατά 11,6 % χαμηλότερο από αυτό των ανδρών.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στις μεγαλύτερες εταιρείες στην ΕΕ. Μόνο 1 στους 14 προέδρους και 1 στους 20 διευθύνοντες συμβούλους είναι γυναίκες.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων, ο οποίος θα διακηρυχθεί από τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ στις 17 Νοεμβρίου κατά τη διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για τη διασφάλιση της ισότητας των φύλων μεταξύ των πολιτών της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε νομοθετικές προτάσεις για τον συνδυασμό της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής, στις 26 Απριλίου 2017, οι οποίες θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και καλύτερη προστασία στις μητέρες, στους πατέρες και στους παρόχους φροντίδας σε μέλη της οικογένειας, είτε επιθυμούν να απουσιάσουν από την εργασία τους για να φροντίσουν τα παιδιά τους είτε επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας είτε επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προωθήσουν τις εν λόγω προτάσεις ως θέμα επείγοντος χαρακτήρα.

Στις 20 και 21 Νοεμβρίου η Επιτροπή διοργανώνει ετήσιο συνέδριο για τα θεμελιώδη δικαιώματα με θέμα τα «Δικαιώματα των Γυναικών σε περιόδους ταραχής».

Τα αποτελέσματα των ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη μισθολογική διαφορά των δύο φύλων στην Ελλάδα αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ δημοσιεύονται στον ιστότοπο europa.eu

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send