logo-print

Αιώνιοι φοιτητές: Επιστροφή στα αμφιθέατρα μετά τη διαγραφή τους

Δυνατότητα επανόδου σε άλλο Τμήμα μέσω κατατακτηρίων προβλέπει το σχέδιο νόμου με τις ρυθμίσεις για τα Α.Ε.Ι.

11/07/2025

14/07/2025

Η επίδραση των Ενωσιακών Ελευθεριών στην ενεργειακή ρύθμιση, 2025
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Μια δεύτερη ευκαιρία στους φοιτητές που διαγράφονται λόγω συμπλήρωσης της ανώτατης διάρκειας φοίτησης επιχειρεί να δώσει το υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβάδιστου όρους Σινά στην Ελλάδα», ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, ενίσχυση της ασφάλειας στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, διατάξεις για τον αθλητισμό και λοιπές ρυθμίσεις».

Μεταξύ των πολλών τροποποιήσεων του Ν. 4957/2022, για τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, συναντώνται και νέες ρυθμίσεις για τη διαγραφή των φοιτητών που έχουν συμπληρώσει την ανώτατη διάρκεια φοίτησης, των αναφερομένων συχνά και ως «αιωνίων» φοιτητών.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του νόμου, όπως αυτό σχεδιάζεται να τροποποιηθεί, η διαγραφή των φοιτητών που συμπληρώνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και δεν έχουν καταστεί πτυχιούχοι, επέρχεται αυτοδικαίως, δύο μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Οι φοιτητές που διαγράφονται κατά τα ως άνω έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν και να λάβουν από τη Γραμματεία του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής που τους διέγραψε ένα πιστοποιητικό, για κάθε νόμιμη χρήση, όπως διευκρινίζει η διάταξη. Στο πιστοποιητικό αυτό θα αναγράφεται η διάρκεια της φοίτησης του διαγραφέντος, τα μαθήματα στα οποία αυτός έχει επιτυχώς δοκιμαστεί, καθώς και η βαθμολογία που έχει λάβει.

Η κύρια χρησιμότητα του πιστοποιητικού αυτού, που όπως ρητά αναφέρεται δεν συνιστά πτυχίο ή αντίστοιχο τίτλο επιτυχούς περάτωσης σπουδών, αποκαλύπτεται στο νέο άρθρο 78Α, που για πρώτη φορά φέρνει τη ρύθμιση ζητημάτων κατατακτηρίων στον κύριο νόμο για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι.

Με την παράγραφο 1 του άρθρου αυτού προβλέπονται οι κατηγορίες των προσώπων που έχουν δικαίωμα κατάταξης σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Α.Ε.Ι., με μια εξ αυτών (περ. ε’) να είναι οι «κάτοχοι πιστοποιητικού της παρ. 1 του άρθρου 76».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι φοιτητές διαγράφονται από ένα Τμήμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου φοίτησης έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να επανέλθουν στα αμφιθέατρα με την ιδιότητα του φοιτητή. Να δώσουν κατατακτήριες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλες τις άλλες κατηγορίες δικαιούχων συμμετοχής.

Στη δυνατότητά τους αυτή, το σχέδιο νόμου θέτει μόνο έναν περιορισμό: οι φοιτητές αυτοί δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση κατάταξης στο Τμήμα ή τη Μονοτμηματική Σχολή από την οποία διεγράφησαν.

Το πλήρες κείμενο των επίμαχων διατάξεων έχει ως εξής:

Άρθρο 76

Ανώτατη διάρκεια φοίτησης και μερική φοίτηση

1. Με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για τους φοιτητές που συμπληρώνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και δεν έχουν καταστεί πτυχιούχοι, επέρχεται αυτοδικαίως η διαγραφή από το Τμήμα ή τη Μονοτμηματική Σχολή του Α.Ε.Ι. δύο (2) μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.

Φοιτητές, που διαγράφονται σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο, δύνανται, με αίτησή τους, να λάβουν από τη Γραμματεία του Τμήματος, πιστοποιητικό, στο οποίο αναγράφονται η διάρκεια της φοίτησής τους, τα μαθήματα στα οποία έχουν επιτυχώς δοκιμαστεί και η βαθμολογία την οποία έχουν λάβει. Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση, και ιδίως για την εφαρμογή της παρ. 2, και δεν συνιστά πτυχίο ή αντίστοιχο τίτλο επιτυχούς περάτωσης σπουδών. Οι ρυθμίσεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε φοιτητές με πιστοποιημένη αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%).

[…]

Άρθρο 78Α

Κατατάξεις σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)

1. Δικαίωμα κατάταξης σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Α.Ε.Ι. έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες:

α) πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣ.ΠΑΙ.Τ.Ε.),

β) πτυχιούχοι ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. του άρθρου 304,

γ) πτυχιούχοι Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ),

δ) κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και άλλων Υπουργείων και

ε) κάτοχοι πιστοποιητικού της παρ. 1 του άρθρου 76.

[…]

7. Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης κατάταξης σε Τμήμα ή Μονοτμηματική Σχολή Α.Ε.Ι., από το οποίο ο δικαιούχος έχει διαγραφεί λόγω συμπλήρωσης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση
Η αποζηµίωση από την επιδείνωση της υγείας του παθόντος, 2024