logo-print

Ακύρωση πράξης χορήγησης άδειας λειτουργίας υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (ΔΠΑ 1931/2023)

Η εξαιρετική ρύθμιση του άρ. 19 Ν. 4313/2014 δεν εδράζεται σε ειδική μελέτη και είναι αντίθετη στις διατάξεις του Συντάγματος

12/10/2023

16/10/2023

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε πράξη χορήγησης άδειας λειτουργίας υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων σε περιοχή που εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας (ΔΠΑ 1931/2023).

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, από τις διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος συνάγεται ότι κατά τη θέσπιση χωροταξικών και πολεοδομικών ρυθμίσεων, τόσο ο κοινός νομοθέτης όσο και η Διοίκηση οφείλουν, προς επίτευξη του τασσομένου σκοπού της εξυπηρέτησης της λειτουργικότητας και ανάπτυξης των οικισμών και της εξασφάλισης των καλυτέρων όρων διαβίωσης, να λαμβάνουν υπόψη τα πορίσματα και τις εφαρμογές των επιστημών της χωροταξίας και της πολεοδομίας, αλλά και κάθε άλλης επιστήμης που αφορά στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Επομένως, νομοθετική ρύθμιση με τέτοιο περιεχόμενο είναι συνταγματικώς επιτρεπτή, μόνον εφόσον έχει θεσπισθεί μετά από εκτίμηση ειδικής για την προτεινόμενη ρύθμιση επιστημονικής μελέτης.

Περαιτέρω, από τις ίδιες ως άνω διατάξεις σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 106 του Συντάγματος, συνάγεται, ακόμη, ότι δύναται να θεσπιστεί εξαιρετική, κατ’ απόκλιση της πάγιας, πολεοδομική ρύθμιση, αναγκαία για την προαγωγή ορισμένης οικονομικής δραστηριότητας. Τούτο, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι από τη μελέτη που συνοδεύει την εκπόνηση της εν λόγω εξαιρετικής ρύθμισης προκύπτει ότι η άσκηση της προαναφερόμενης οικονομικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για την επίτευξη του ανωτέρω σκοπού δημοσίου συμφέροντος.

Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, με τις διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 και 2 του ν. 4313/2014, θεσπίστηκε παρέκκλιση από το πάγιο καθεστώς χρήσεων γης, μεταξύ άλλων, στην επίμαχη περιοχή Ψυρρή, όπου εντάσσεται στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης των Αθηνών. Συγκεκριμένα, με την εξαιρετική αυτή ρύθμιση επιτράπηκε η χορήγηση άδειας λειτουργίας σε υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων, ακόμη και αν αυτοί δεν υπήρχαν κατά τον χρόνο της έναρξης ισχύος του π. δ/τος της 18ης Μαρτίου του 1998, με το οποίο καθιερώθηκε, ως πάγια ρύθμιση, η απαγόρευση της δημιουργίας νέων υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.

Όπως προκύπτει από την αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, η εξαιρετική αυτή ρύθμιση, κρίθηκε αναγκαία για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στον τομέα των υπαίθριων σταθμών αυτοκινήτων, χάριν της επίτευξης σκοπών δημοσίου συμφέροντος, συνιστάμενων στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση του διαρρέοντος την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση των αστικών μετακινήσεων.

Πλην, όμως, η εξαιρετική αυτή ρύθμιση δεν εδράζεται σε ειδική μελέτη που να την τεκμηριώνει επαρκώς ως απαραίτητη για την επίτευξη των ως άνω σκοπών. Η έλλειψη αυτή καθίσταται περισσότερο εμφανής, εάν ληφθεί υπόψη ότι με τις διατάξεις που περιλήφθηκαν στην παράγραφο 8 του ίδιου ως άνω άρθρου 19 του ν. 4313/2014, καταργήθηκαν, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, τα «ελαστικά» κριτήρια που είχαν θεσπιστεί με τις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 6 του ν. 2801/2000, για τους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων όπου η στάθμευση εξυπηρετείται από υπαλλήλους, διότι κρίθηκε ότι αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών στάθμευσης, προς επίλυση του οποίου εισήχθησαν τα εν λόγω κριτήρια, χάρις, όχι μόνο στα κριτήρια αυτά, αλλά και στη σημαντική αύξηση, την τελευταία δεκαετία, των λειτουργούντων στεγασμένων σταθμών αυτοκινήτων στα κεντρικά κυρίως σημεία των ελληνικών πόλεων, καθώς επίσης και στην αύξηση του επιπέδου του συγκοινωνιακού προσφερόμενου έργου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις πόλεις αυτές.

Συνεπώς, οι διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1 και 2 του ν. 4313/2014 αντίκεινται στις προπαρατιθέμενες διατάξεις των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος. Εξάλλου, οι ίδιες αυτές νομοθετικές διατάξεις έρχονται σε αντίθεση και με τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ισότητας των πολιτών ενώπιον του νόμου. Τούτο διότι αφενός ματαιώνεται, κατά τον διακηρυγμένο σκοπό της εισαχθείσας με αυτές ρύθμισης, η εφαρμογή και επιβολή του πάγιου καθεστώτος χρήσεων γης της περιοχής, και αφετέρου τίθενται σε μειονεκτική μοίρα τα πρόσωπα που ενώ είχαν τη δυνατότητα να ιδρύσουν και λειτουργήσουν, μετά τη θέσπιση του π. δ/τος της 18ης Μαρτίου του 1998, νέους υπαίθριους σταθμούς αυτοκινήτων, δεν το έπραξαν, τηρώντας τις απαγορευτικές επιταγές του ως άνω διατάγματος.

Δείτε την περίληψη της απόφασης στο adjustice.gr.

Οι αλγόριθμοι και το διοικητικό δίκαιο
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
send