logo-print

Ανέστειλαν την αποχή τους οι συμβολαιογράφοι μετά την ψήφιση της διάταξης αναφορικά με τη βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ

18/04/2022

19/04/2022

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Μεσιτεία Ακινήτων - Δημοσιεύματα ΕπΑΚ Νο 5

Ανακοίνωση Συμβολαιογραφικού Συλλόγου

Αναστολή αποχής – Πρόσκληση σε έκτακτη Γ.Σ. 5.5.2022

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, χθες Πέμπτη, 15.04.2022, αναφορικά με τη βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Δουλειές Ξανά: κ.ο.κ.», με την οποία ικανοποιήθηκε στο σύνολό του το αίτημα της από 04.04.2022 Γενικής Συνέλευσης για την μη εμπλοκή καθ’ οιονδήποτε τρόπο του συμβολαιογράφου στην εγγυοδοσία και στην υποβολή αίτησης για την έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής ΤΑΠ, οι οποίες θα γίνονται αποκλειστικά και μόνον από τους συμβαλλόμενους.

Κατόπιν της έναρξης διαλόγου σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο αναφορικά με τα προβλήματα δυσλειτουργίας του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και ειδικότερα τα διαπιστωμένα προβλήματα, σήμερα, που έχουν ανακύψει από τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υποβολής αιτήσεων καταχώρισης πράξεων του Ελληνικού Κτηματολογίου, και των σχετικών αιτημάτων μας για την αναστολή της υποχρεωτικής χρήσης των συγκεκριμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την σταδιακή εφαρμογή αυτής, εφόσον προηγηθεί πλήρης και έγκυρη ενημέρωση και εκπαίδευσή μας και σε αναμονή των σχετικών αποφάσεων της Πολιτείας.

Επειδή, το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών δεν θα ενταχθεί άμεσα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στον Φορέα «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ».

Επειδή, μετά από σχετικές επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία, ήδη έχει εκδοθεί η υπ’ αριθ. 20/15.04.2022 Εγκύκλιος της ΣΕΣΣΕ με θέμα «Αμοιβή διαχειριστικών ενεργειών των συμβολαιογράφων».

 Αναστέλλεται η αποχή μας μέχρι την επόμενη έκτακτη Γενική Συνέλευση, την οποία συγκαλώ σύμφωνα με το άρθρο 105 παρ.2 Ν.2830/2000 και το άρθρο 1 ΠΔ 19/15.05.1991 για τις 5 Μαΐου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 15:30, στην Αθήναστο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, Αθήνα), με θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1) Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης.

2) Ενημέρωση για το ζήτημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής των πράξεών μας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και λήψη απόφασης για τη συνέχιση ή μη της αποχής μας.

Σημείωση: Εξι Σύμβουλοι Μειοψηφίας στο Δ.Σ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιά, Δωδεκανήσου εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τη “λήξη” της αποχής των συμβολαιογράφων χωρίς καμία απόφαση των θεσμικών οργάνων του σώματος, ανήγγειλε χθες με ανακοίνωση του ο Πρόεδρος ΣΣΕΑΠΑΔ Γεώργιος Ρούσκας.

Οι συμβολαιογράφοι της Αθήνας, Πειραιώς και Νήσων στις 4 Απριλίου του 2022 είχαν αποφασίσει την αποχή τους από μεταβιβαστικά συμβόλαια μέχρι 4 Μαίου 2022, διεκδικώντας την απεμπλοκή των συμβολαιογράφων από τη διαδικασία έκδοσης του ΤΑΠ ( Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) και τη διατήρηση της προαιρετικής ηλεκτρονικής υποβολής συμβολαίων στο Κτηματολόγιο μέχρι την επίλυση σωρείας σοβαρών προβλημάτων στη διαδικασία αυτή.

Παρά όλα αυτά ο Γεώργιος Ρούσκας με πρόσχημα την ψήφιση τροπολογίας που ικανοποιούσε εν μέρει αιτήματα των συμβολαιογράφων αναφορικά με το ΤΑΠ ανακοίνωσε με μια πρωτοφανή στα νομικά και συνδικαλιστικά χρονικά απόφαση τη λήξη της αποχής. Και το έκανε αυτό χωρίς να συγκληθεί ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε η Γενική Συνέλευση των μελών, το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβει μία τέτοια απόφαση.

Η αδιανόητη αυτή ενέργεια του Γεωργίου Ρούσκα πέραν της θεσμικής βαρύτητας, αν και δεν έχει καμία ισχύ, ούτε παράγει νομικά αποτελέσματα δημιουργεί μία άνευ προηγούμενου σύγχυση σε συμβολαιογράφους και πολίτες με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Οι συμβολαιογράφοι, ως νομικοί επιστήμονες παραμένουν προσηλωμένοι στα ηθικώς και νομικώς αυτονόητα και αρνούνται ως εκ τούτου, να ακολουθήσουν την παράνομη απόφαση του Γεωργίου Ρούσκα και συνεχίζουν να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους σε ό,τι αφορά τα μεταβιβαστικά συμβόλαια ως τις 4 Μαίου του 2022.

Εξι Σύμβουλοι Μειοψηφίας στο Δ.Σ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιά, Δωδεκανήσου».

Πηγή: enotariat.gr
Πολυκώδικας - 14η εκδ
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send