logo-print

Ανησυχία για τα επίπεδα έμφυλης βίας, διακρίσεων και ρητορικής μίσους στην ΕΕ

Ευρωκοινοβούλιο: «Τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ένωσης κινδυνεύουν σε πολλά κράτη μέλη»

Μαθήματα συνταγματικού δικαίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΑΔΗΡΑΣ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

  • Η βία και οι διακρίσεις εναντίον των γυναικών συνεχίζουν να υπάρχουν στην ΕΕ
  • Οι θεσμοί της ΕΕ αναποτελεσματικοί στην προστασία του κράτους δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών
  • Το ΕΚ καταδικάζει την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων και την απενοχοποίηση της ρητορικής μίσους
  • Τα θεμελιώδη δικαιώματα μεταναστών και αιτούντων άσυλο παραβιάζονται σε ορισμένα κράτη της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) καταγγέλλει την έμφυλη βία και τις διακρίσεις, τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου και τη ρητορική μίσους στον απολογισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ για το 2017.

Στο μη νομοθετικό ψήφισμα που υιοθέτησε την Τετάρτη, 16-01-2019, με 390 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 63 αποχές, η Ολομέλεια του ΕΚ καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να αξιολογήσουν αποτελεσματικά το κατά πόσο τα κράτη μέλη σέβονται το κράτος δικαίου και καταδικάζουν τους περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου, καθώς και τις παραβάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε ορισμένα κράτη της ΕΕ.

Διακρίσεις και βία εναντίον των γυναικών

Το ψήφισμα καταγγέλλει κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών και παροτρύνει τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να το πράξουν «χωρίς καθυστέρηση». Η ολομέλεια στηρίζει τόσο τις διαμαρτυρίες του περασμένου έτους κατά των αρνητικών εξελίξεων αναφορικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα συναφή δικαιώματα, όσο και την ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Κράτος δικαίου

Το ΕΚ καταδικάζει σθεναρά τις ενέργειες κάποιων κρατών της ΕΕ που αποδυναμώνουν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και καταγγέλλουν την «αναποτελεσματικότητα» που επέδειξαν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ «στον τερματισμό των σοβαρών και διαρκών παραβιάσεων» των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται ότι το κράτος δικαίου πρέπει να αξιολογείται τακτικά και αμερόληπτα, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, σε όλα τα κράτη μέλη.

Ελευθερία του λόγου

Η ολομέλεια καταγγέλλει τους αυξανόμενους περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στην ΕΕ και τονίζει ότι οι μαρτυρίες δημοσίου συμφέροντος είναι κρίσιμης σημασίας για την ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου. Εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία της για τις απειλές, τις πιέσεις και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην ΕΕ.

Ρητορική μίσους και μετανάστευση

Το ΕΚ προειδοποιεί ότι η ρητορική μίσους απενοχοποιείται και καταδικάζει έντονα την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο αντισημιτισμός και η Ισλαμοφοβία, καθώς και οι διαρκείς διακρίσεις και ο στιγματισμός των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στην ΕΕ. Το ΕΚ ακόμη εκφράζει τη θλίψη του που το 2017 δεν υπήρξε «σημαντική βελτίωση» όσον αφορά την ενσωμάτωση και τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ρομά.

Τέλος, η ολομέλεια παροτρύνει το Συμβούλιο να δώσει τέλος στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου και ενθαρρύνει τις εθνικές αρχές να διευκολύνουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας σε όσους αποζητούν διεθνή προστασία. Επίσης καταδικάζει τις παραβάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο σε κάποια κράτη της ΕΕ, όπως για παράδειγμα την ανυπαρξία αποτελεσματικής πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου και τη μη παροχή σαφών πληροφοριών για τις δυνατότητες έφεσης εναντίον των αποφάσεων επαναπατρισμού.

Δήλωση εισηγητή

Ο Josep-Maria Terricabras (Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ισπανία), εισηγητής του ψηφίσματος, δήλωσε: «Το δικαίωμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, στην ελευθερία έκφρασης και στην ελευθερία του συνέρχεσθαι τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2017. Αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα απειλούνται σήμερα σε χώρες που δε θα περίμενε κανείς ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Βλέπουμε καλλιτέχνες και κοινωνικούς ηγέτες να γίνονται θύματα αυτής της κατάστασης»