Από το 2019 τελικά η υποχρεωτική έκδοση και διακίνηση πράξεων με ηλεκτρονικά μέσα στο Δημόσιο (Τροπολογία)
Υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα η έκδοση και διακίνηση πράξεων - Νέα παράταση για το μέτρο
Έως την 30η Ιουνίου 2019 θα πρέπει τελικώς να ενταχθούν όλοι οι φορείς του Δημοσίου στο σύστημα έκδοσης διοικητικών πράξεων και λοιπών εγγράφων αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, θεσπίζεται η δυνατότητα παράτασης της ημερομηνίας υπαγωγής του συνόλου των Υπουργείων, καθώς και των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου, όπως των Ν.Π.Δ.Δ., των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, στο σύστημα έκδοσης διοικητικών πράξεων και λοιπών εγγράφων αποκλειστικά μέσω Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με ανώτατο χρονικό όριο την 30η Ιουνίου 2019.
Σημαντική σημείωση: Το σχετικό σχέδιο νόμου δημοσιεύθηκε ως Νόμος 4583/2018 (βλέπε σχετικά άρθρο 83)
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, με την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας κάθε πράξη και κάθε απόφαση που εκδίδονται κατά παράβαση των διατάξεων δεν εκτελούνται.
Από το 2016 η νομοθετική πρωτοβουλία και εν συνεχεία παρατάσεις
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη, με το άρθρο 24 του Νόμου 4440/2016 ( Ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων και εγγράφων στο δημόσιο τομέα), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 12 του Νόμου 3979/2011 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το σύστημα θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή για το σύνολο των Υπουργείων την 1η Ιουλίου 2017 με δυνατότητα παράτασης έως την 1η Ιανουάριου 2018 μόνο για εξαιρετικές και ειδικά αιτιολογημένες περιπτώσεις.
Η ημερομηνία έναρξης ισχύος για τους υπόλοιπους φορείς του δημοσίου, όπως τα ν.π.δ.δ., τις ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τους ΟΤΑ α' και β’ βαθμού, θα οριζόταν με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Στη συνέχεια, με το άρθρο 47 του Νόμου 4508/2017 (ημ/νία έναρξης ισχύος 22/12/2017), αποφασίστηκε η θέσπιση δυνατότητας παράτασης της ημερομηνίας υπαγωγής του συνόλου των Υπουργείων, καθώς και των υπόλοιπων φορέων του Δημοσίου, όπως των Ν.Π.Δ.Δ., των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών αρχών, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, στο σύστημα έκδοσης διοικητικών πράξεων και λοιπών εγγράφων αποκλειστικά μέσω ΤΠΕ, με ανώτατο χρονικό όριο την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Η ημερομηνία αυτή μετατίθεται τώρα για την 30η Ιουνίου 2019.
Σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο
Παρά τις παρατάσεις στην έναρξη εφαρμογής του, το νέο σύστημα έκδοσης και διακίνησης διοικητικών πράξεων αποκλειστικά μέσω ΤΠΕ αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους πολίτες όσο και το Δημόσιο.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2014, με την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί δημοσιονομική εξοικονόμηση της τάξεως των 400 εκατομμυρίων ευρώ κατά έτος.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Ν. 4440/2016, δεδομένου ότι από το 2001 υφίσταται το νομικό πλαίσιο για την εισαγωγή της προηγμένης ηλεκτρονικής υπογραφής χωρίς να έχει καταστεί ενεργό και χωρίς να έχει θωρακισθεί περαιτέρω, το ελληνικό Δημόσιο έχει δαπανήσει τα τελευταία 15 έτη περίπου 6 δις ευρώ, εμμένοντας στην χρήση χαρτιού και έντυπης διαδικασίας δημιουργίας και ροής εγγράφων.
Δείτε τη σχετική τροπολογία