logo-print

Δεν αρκεί η διεύθυνση IP για να ταυτοποιηθεί κάποιος για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δικαστήριο στις Η.Π.Α. απέρριψε αγωγή για προσβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, σημειώνοντας ότι η ταυτοποίηση της διεύθυνσης IP δεν αποτελεί επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για να αποδοθεί η παράβαση σε συγκεκριμένο πρόσωπο.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο της Περιφέρειας του Seattle έκρινε ότι η μήνυση του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων ήταν αόριστη, καθώς στρεφόταν εναντίον «όσων βρίσκονταν πίσω από τη συγκεκριμένη διεύθυνση IP» και όχι συγκεκριμένων προσώπων.

Παρόλο που, κατά κανόνα, o κάτοχος της σύνδεσης ίντερνετ είναι υποχρεωμένος να εξασφαλίζει ότι δε συνδέεται κάποιο άλλο πρόσωπο με την ίδια IP, το δικαστήριο έκρινε ότι είναι επισφαλής η ταύτιση των προσώπων με μόνο αποδεικτικό τη διεύθυνση IP.

Η απόφαση αυτή δεν είναι η μόνη με αυτό το σκεπτικό, σίγουρα όμως δεν είναι ο κανόνας, καθώς υπάρχουν ήδη πολλές αντίθετες αποφάσεις.

Το ζήτημα του παράνομου downloading είναι φλέγον, καθώς τη στιγμή που τα torrents έχουν την τιμητική τους στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες εταιρείες προσπαθούν να αποζημιωθούν απευθείας από τους χρήστες για το παράνομο «κατέβασμα» ταινιών, μουσικής και άλλων αρχείων.

Παράλληλα, αμφισβητείται το εάν η διεύθυνση IP είναι προσωπικό δεδομένο ή όχι αλλά και το κατά πόσον είναι ορθή η ταυτοποίηση οποιουδήποτε χρήστη μέσω της διεύθυνσης IP, τη στιγμή που ουκ ολίγοι χρήστες του διαδικτύου «κλέβουν wifi».

Πηγή: techdirt.com
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
send