logo-print

To Διαδίκτυο των Πραγμάτων: Μια νέα πρόκληση για την ιδιωτική ζωή

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Στο σπίτι του μέλλοντος όλες οι οικιακές συσκευές, πέρα από το κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ, θα είναι «έξυπνες», με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, προκειμένου να κάνουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου πιο εύκολη.

Το λεγόμενο «διαδίκτυο των πραγμάτων» (Internet of Things) πέρα από τα σημαντικά οφέλη που θα έχει για τους καταναλωτές, εγκυμονεί και πολλούς νέους κινδύνους, θέτοντας νέες προκλήσεις στο σύγχρονο νομικό επιστήμονα.

Τον Φεβρουάριο του 2015 αποκαλύφθηκε ότι τα μικρόφωνα στις έξυπνες τηλεοράσεις της Samsung ήταν μονίμως ανοιχτά, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσουν κάθε ήχο του χρήστη που θα μπορούσε να αποτελέσει εντολή λειτουργίας

H κυβέρνηση των Η.Π.Α. παραδέχτηκε πρόσφατα ότι θα αξιοποιήσει τις έξυπνες οικιακές συσκευές προκειμένου να παρακολουθεί τους πολίτες, δεδομένης της αύξησης ων τρομοκρατικών απειλών στο εσωτερικό των Η.Π.Α..

Παράλληλα, ο James Clapper, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των Η.Π.Α., δήλωσε πρόσφατα ότι το διαδίκτυο των πραγμάτων θα συμβάλει στην ευκολότερη αναγνώριση, επιτήρηση, παρακολούθηση, εντοπισμό θέσης και απόκτηση πρόσβασης στο δίκτυο του χρήστη.

Είναι σαφές ότι οι οικιακές συσκευές που συνδέονται με το διαδίκτυο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέσο παρακολούθησης και αντιμετώπισης απειλών για τις κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους πολίτες και τη δημόσια τάξη, αλλά, παράλληλα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το ισχυρό, και ίσως, τελικό πλήγμα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ