Διευκρινίσεις για τη χρέωση δικογραφιών, μηνύσεων και ακροατηρίων

31/05/2019

04/06/2019

Διευκρινίσεις σχετικά με τη χρέωση δικογραφιών, μηνύσεων και ακροατηρίων παρέχει με εγκύκλιό της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Αναλυτικά η εγκύκλιος αναφέρει:

Επανερχόμενοι στην υπ' αριθμ 4872/2018 παραγγελία μας και επειδή έχει παρατηρηθεί στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών όλης της Χώρας, πως παραμένουν σε πολλές από αυτές, αχρέωτες δικογραφίες και μηνύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τις δικαστικές διακοπές (δηλαδή πριν από το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 15ης Σεπτεμβρίου), που επιβαρύνουν τη χρέωση του Σεπτεμβρίου του επόμενου δικαστικού έτους, με κίνδυνο την μη άμεση διεκπεραίωση αυτών, αλλά και την υπέρμετρη επιβάρυνση των συναδέλφων, που μετά από προαγωγή ή μετάθεσή τους τοποθετούνται σε Εισαγγελία Πρωτοδικών ή Εφετών και αναλαμβάνουν υπηρεσία την 16η Σεπτεμβρίου, προερχόμενοι από άλλη Εισαγγελία, παρακαλούμε:

Α) Να χρεώνονται στο τέλος κάθε μήνα, σε εσάς και σε όλους τους Εισαγγελικούς Λειτουργούς της Υπηρεσίας σας, ισομερώς, (Εισαγγελείς -Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών και Εισαγγελείς -Αντεισαγγελείς Εφετών) όλες οι δικογραφίες, που εισέρχονται στην Υπηρεσία σας μέχρι και το τέλος του μηνός Ιουνίου κάθε έτους, ενώ στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών να χρεώνονται και όλες οι μηνύσεις που θα εισέρχονται μέχρι τα τέλος κάθε μήνα και εκείνες που θα εισέρχονται μέχρι το τέλος του μηνός Ιουνίου κάθε έτους, έτσι ώστε να υπάρχει μηδενική εκκρεμότητα αχρέωτων δικογραφιών και μηνύσεων στις Υπηρεσίες σας την 30η Ιουνίου εκάστου έτους.

Γ) Επιπλέον να αναλαμβάνουν την εκδίκαση υποθέσεων στο ακρωτήριο ισομερώς, οι Εισαγγελείς Εφετών και οι Αντεισαγγελείς Εφετών.

Όσον αφορά τις μηνύσεις, που θα εισαχθούν κατά το χρονικό διάστημα των δικαστικών διακοπών, πρέπει όλες να χρεωθούν και να διεκπεραιωθούν από τους υπηρετούντες Εισαγγελικούς Λειτουργούς μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Τέλος, οι δικογραφίες, που θα εισαχθούν κατά το ως άνω διάστημα, πρέπει να χρεωθούν κατά τις δικαστικές διακοπές με γνώμονα το επείγον της υπόθεσης (π.χ. εγκλήματα του Ν.4022/2011, εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, εγκλήματα κατά ανηλίκων κλπ.), καθώς και το χρόνο παραγραφής του φερόμενου ως τελεσθέντος εγκλήματος.

Με τα παραπάνω κριτήρια, πρέπει να γίνεται, ειδικότερα, και η χρέωση ανακριτικών δικογραφιών κατά το ως άνω χρονικό διάστημα των δικαστικών διακοπών.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο ΕισΑΠ 4/2019.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.