logo-print

Διευκρινίσεις για την εκπροσώπηση πολιτών από δικηγόρους ενώπιον των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων

Έγγραφο της Υφυπουργού Εσωτερικών και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση σχετικά με το θέμα

28/11/2018

21/12/2018

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Νέo έγγραφo σχετικά με το ζήτημα της εκπροσώπησης  πολιτών από δικηγόρους ενώπιον Διοικητικών Αρχών, και ιδίως, ληξιαρχείων και δημοτολογίων, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ειδικότερα, με έγγραφο της Υφυπουργού Εσωτερικών, κα Μαρίνας Χρυσοβελώνη, διευκρινίζεται και πάλι ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση οιασδήποτε έγγραφης εξουσιοδότησης από δικηγόρο, όταν εκπροσωπεί εντολέα ενώπιον των υπηρεσιών Ληξιαρχείων και Δημοτολογίων.

Μάλιστα στο έγγραφο της Υφυπουργού επισυνάπτεται και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση του Δικηγόρου, Νομικού Συμβούλου της Υφυπουργού, Γεωργίου Κροκίδα, με εκτενή τεκμηρίωση επί του θέματος. 

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

Παρά την έκδοση της υπ’ αριθ. πρωτ.: ΔΙΔΔΑ/ΤΔΙ/Φ.Ι5/ 29103, 29097/14.9.2018 του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που είχαμε γνωστοποιήσει προς ημερών και με την οποία αποσαφηνίζει ότι οι δικηγόροι δεν θεωρούνται «τρίτοι» έναντι των εντολέων τους, και ως εκ τούτου δεν απαιτείται για την κατάθεση αιτήσεων και παραλαβή διοικητικών εγγράφων η προσκόμιση έγγραφης εξουσιοδότησης με βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ετέθη υπ’ όψιν μας νεότερο, μη νόμιμο κατά περιεχόμενο, έγγραφο υπ’ αριθ. 60587/30.10.2018 της Διευθύντριας Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης Ουρανίας Σταυροπούλου προς τον Δήμο Πατρέων με το οποίο καλεί τα ληξιαρχεία να ζητούν από δικηγόρους εξουσιοδότηση των εντολέων τους με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής.

Κατόπιν αυτού εστάλη η υπ’ αριθ. 22/21.11.2018 επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου της της Ολομέλειας  των Προέδρων  των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημητρίου Βερβεσού, προς την Υφυπουργό Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αίτημα την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διευκόλυνση της άσκησης των καθηκόντων των δικηγόρων προς το σκοπό  καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς η θέση της Διευθύντριας Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης, «όχι μόνον είναι ευθέως παράνομη, αλλά προσέτι απάδει στον οφειλόμενο κατά το άρθρο 34 ΚωδΔικ «σεβασμό και τιμή στο λειτούργημα του Δικηγόρου από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης» και  προκαλεί τεράστια ταλαιπωρία στους διοικουμένους».

Η Υφυπουργός, επελήφθη αμέσως του θέματος και με το από 27.11.2018 έγγραφό της που απευθύνεται στην ως άνω Διευθύντρια Αστικής και Δημοτικής Κατάστασης την καλεί όπως παράσχει άμεση διευκρίνιση με σχετικό της έγγραφο προς όλα τα ληξιαρχεία της χώρας, αναφορικά με το ότι δεν απαιτείται η προσκόμιση οιασδήποτε έγγραφης εξουσιοδότησης από δικηγόρο, όταν εκπροσωπεί εντολέα ενώπιον των υπηρεσιών Ληξιαρχείων και Δημοτολογίων, με την αυστηρή υπόμνηση«όπως υπάρξει άμεση συμμόρφωση».

Στο έγγραφό της η Υφυπουργός επισυνάπτει και εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση του Δικηγόρου, Νομικού Συμβούλου της Υφυπουργού, Γεωργίου Κροκίδα, με εκτενή τεκμηρίωση επί του θέματος. 

Μετά την ως άνω εξέλιξη θεωρούμε ότι κάμφθηκε και η τελευταία νησίδα μη νόμιμης και ανεπέρειστης αντίδρασης της δημόσιας διοίκησης, στο νόμιμο και απολύτως εύλογο αίτημα του δικηγορικού σώματος να μη θεωρείται ο πληρεξούσιος δικηγόρος «τρίτος» έναντι του εντολέως του και να μην επιβαρύνεται με την υποχρέωση λήψεως και επιδείξεως εξουσιοδοτήσεων του εντολέως του ενώπιον των διοικητικών αρχών.

Ο αγώνας για την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια και την αναγνώριση του εκ νόμου οφειλόμενου «σεβασμού και τιμής στο λειτούργημα του Δικηγόρου από κάθε πρόσωπο που ενεργεί στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης»είναι διαρκής και αποδίδει όμως καρπούς.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση στο dsa.gr

Διαβάτε επίσης: Εκπροσώπηση των πολιτών στις Διοικητικές Αρχές από δικηγόρους (Εγκύκλιος)

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send