logo-print

Δικαστήριο ΕΕ: Η παχυσαρκία θα μπορούσε να θεωρηθεί αναπηρία

18/07/2014

16/11/2017

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο γενικός εισαγγελέας Nilo Jääskinen του Δικαστηρίου της ΕΕ εκτιμά ότι η παθολογική παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί «ειδική ανάγκη» κατά την έννοια της οδηγίας για την ίση μεταχείριση στην εργασία.

Η προτάσεις του γενικού εισαγγελέα αφορούν την υπόθεση του K. Kaltoft, ο οποίος εργαζόταν για τον Δήμο του Billund στη Δανία ως παιδοκόμος για περίπου δεκαπέντε χρόνια, φροντίζοντας τα παιδιά άλλων στο δικό του σπίτι.

Μολονότι η αιτιολογία της αποφάσεως για την απόλυσή του αναφέρει τον φθίνοντα αριθμό παιδιών, παρά ταύτα από τον Δήμο δεν παρατέθηκε κάποιοςσυγκεκριμένος λόγος για τον οποίο επελέγη να απολυθεί ειδικά ο K. Kaltoft.

Ο γενικός εισαγγελέας N. Jääskinen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αν ο βαθμός της παχυσαρκίας είναι τέτοιος που σαφώς παρεμποδίζει τη συμμετοχή στον επαγγελματικό βίο, τότε η παχυσαρκία μπορεί να συνιστά ειδική ανάγκη.

Κατά την άποψή του, μόνον η ακραία, πολύ σοβαρή ή παθολογική παχυσαρκία, δηλαδή όταν ο ΔΜΣ υπερβαίνει το 40, είναι αρκετή για να δημιουργηθούν περιορισμοί, όπως προβλήματα  κινητικότητας, αντοχής και διαθέσεως, οι οποίοι συνιστούν «ειδική ανάγκη» για τους σκοπούς  της οδηγίας 2000/78/ΕΚ.

Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Δικαστή και πως η τελική απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των προτάσεων εδώ.

Πηγή: curia.europa.eu
Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων
Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send