Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης

Όροι και προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης

16/05/2018

17/05/2018

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Στην απόφαση ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, η έγκριση για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των πρώτων υλών και των ουσιών των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%, η παραγωγή, εισαγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και η εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με αποκλειστικό σκοπό είτε την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου και την διάθεσή τους για ιατρικούς σκοπούς, είτε την εξαγωγή τους.

Αρμόδια αρχή για την εποπτεία και τον συντονισμό τόσο των εγκαταστάσεων των μονάδων, όσο και των μεταφορών των τελικών προϊόντων ορίζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΔΔΑ/ΑΕΑ), οι οικείες Αστυνομικές Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας, τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας και, όπου δεν υφίστανται τέτοια, τα οικεία Αστυνομικά Τμήματα.

Τα τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (Τ.Α.Α.Ε.) των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του Υ.Π.Α.Α.Τ υποχρεούνται να πραγματοποιούν διοικητικούς διασταυρωτικούς ελέγχους των υποβαλλομένων στοιχείων.

Υποχρεούνται να πραγματοποιούν επίσης, τουλάχιστον ανά τρίμηνο, επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις της εγκεκριμένης μονάδας.

Οι έλεγχοι έχουν ως αντικείμενο τη νόμιμη εισαγωγή του σπόρου, την ποσότητα του σπόρου που αποθηκεύεται από την εισαγωγή του μέχρι την σπορά του, την ποσότητα του σπόρου που καταστρέφεται, την ποσότητα των συγκομιζόμενων ταξιανθιών, τον αριθμό καταστρεφόμενων φυτών, την τήρηση των γνωστοποιήσεων, την τήρηση των υποχρεώσεων της μονάδας συνολικά, και των λοιπών υποχρεώσεων αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ. 

Σε περίπτωση άρνησης παροχής στοιχείων και πληροφοριών ή παροχής ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης στοιχείων και πληροφοριών ή παρακώλυσης με οποιονδήποτε τρόπο της διενέργειας τακτικών ή έκτακτων ελέγχων, η έγκριση εγκατάστασης ή/και λειτουργίας ανακαλείται, κατόπιν κλήσης του φορέα να εκθέσει τις απόψεις του σε προθεσμία 10 ημερών. 

Δείτε αναλύτικά την απόφαση εδώ.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send