logo-print

ΔΣΑ: Αποφάσεις ΔΣ για εκλογές, ηλεκτρονική παρακολούθηση ροής μήνυσης, μέρισμα και νέους κώδικες

Στα 230 ευρώ το μέρισμα νέων Δικηγόρων - Υλοποίηση εφαρμογής ηλεκτρονικής παρακολούθησης ροής μήνυσης μέσω του Ισοκράτη

Ο περιορισμός του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας προς όφελος της εκπαίδευσης στο ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο

ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

ΑΝΘΟΥΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κατά τη συνεδρίασή της 20.6.2019, κατόπιν διαλογικής συζήτησης, το ΔΣ του ΔΣΑ έλαβε, κατά πλειοψηφία, τις κάτωθι αποφάσεις:

1. Ζητήματα εκλογών

α) Το δικηγορικό σώμα τάσσεται σταθερά υπέρ του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της εκλογικής διαδικασίας. Αποτελεί κεκτημένο των προηγούμενων εκλογών η δυνατότητα χρήσης προεκτυπωμένων Πρακτικών, με σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής χωρίς επικόλληση στο Βιβλίο Πρακτικών που δίδεται με το εκλογικό υλικό. Τα ως άνω Πρακτικά με προσυμπληρωμένα τα ονόματα συνδυασμών και υποψηφίων αναρτώνται διαδικτυακώς με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Θεωρούμε αυτονόητο ότι τα ανωτέρω πρέπει να διατηρηθούν και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

β) Κρίνεται αναγκαίο να εξασφαλιστεί η ύπαρξη δύο γραμματέων προς υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, ιδίως στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, όπως και στις εκλογές του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, λόγω του διαπιστωμένου πλέον φαινομένου ελλείψεων στις εφορευτικές επιτροπές.

γ) Η αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων πρέπει να είναι -και στις επικείμενες εκλογές- ανάλογη του κύρους και των ευθυνών του λειτουργήματός τους, και του κομβικού τους ρόλου κατά την εκλογική διαδικασία. Πρέπει δε, να συνυπολογιστεί ειδικά σε αυτή την εκλογική διαδικασία, κατά τον καθορισμό της αποζημίωσης, η παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων.

δ) Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διατηρηθούν όλες οι διευκολύνσεις για τις μετακινήσεις των δικαστικών αντιπροσώπων από και προς τα εκλογικά τμήματα, όπως και στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές.

ε) Στις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές παρατηρήθηκε δυσαρμονία μεταξύ της πρακτικής που ακολούθησαν οι δικαστικοί σχηματισμοί των δικαστηρίων της χώρας σε ό,τι αφορά την αναστολή λειτουργίας τους. Θεωρούμε αναγκαίο να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού, ιδίως στους μεγάλους δικαστικούς σχηματισμούς.

2. Υλοποίηση εφαρμογής ηλεκτρονικής παρακολούθησης ροής μήνυσης μέσω του Ισοκράτη

Αποφασίστηκε η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την υλοποίηση εφαρμογής ηλεκτρονικής παρακολούθησης ροής μήνυσης (στις υποθέσεις αρμοδιότητας Εισαγγελιών Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας) μέσω του ΙΣΟΚΡΑΤΗ, σε διαλειτουργικότητα με το ΟΣΔΔΥ ΠΠ, ώστε από την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς να μπορούν οι δικηγόροι να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο (real time) από το δικηγορικό τους γραφείο ή τον προσωπικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή την πορεία των μηνύσεων με διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

3. Διάθεση νέων Κωδίκων στους συναδέλφους.

Μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, και ενόψει της έναρξης ισχύος τους από 1.7.2019, για την διευκόλυνση των συναδέλφων αποφασίστηκε:

α) Να υλοποιηθεί ειδική εφαρμογή για υπολογιστές και κινητές συσκευές, στην οποία θα περιέχονται με ευρετηρίαση και λημματογράφηση, κατ’ άρθρο οι νέοι Κώδικες,

β) να γίνει, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, προμήθεια Κωδίκων σε έκδοση «τσέπης», με ευρετηρίαση και λημματογράφηση, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να λάβουν δωρεάν τους Κώδικες σε έγχαρτη μορφή.

4. Διανομή μερίσματος Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού νέων Δικηγόρων.

Η διανομή του μερίσματος του Ειδικού Διανεμητικού Λογαριασμού Νέων Δικηγόρων περιόδου Α' εξαμήνου 2019 θα πραγματοποιηθεί από την ερχόμενη την Πέμπτη 27-6-2019. Το καθαρό προς διανομή ποσό, μετά την αφαίρεση του φόρου 15% ανέρχεται σε 230€.

5. Τοποθέτηση υαλοπινάκων μετά των σχετικών οπών επικοινωνίας στο επισκεπτήριο Συνηγόρων των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού

Το μέτρο της τοποθέτησης υαλοπινάκων μετά των σχετικών οπών επικοινωνίας στο επισκεπτήριο Συνηγόρων των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού έχει ήδη εφαρμοστεί και ισχύει μέχρι και σήμερα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, καθώς και στην πλειοψηφία των Καταστημάτων Κράτησης της Ελλάδας. Θεωρούμε αναγκαία την επέκταση του μέτρου και στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού για λόγους ασφάλειας, καθώς έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις επιθέσεων σε συνηγόρους από κρατούμενους την ώρα του επισκεπτηρίου. Διευκρινίζεται ότι δεν είναι αναγκαία η τοποθέτηση τηλεφώνων επικοινωνίας, καθώς η πραγματοποίηση του επισκεπτηρίου συνηγόρων είναι ευχερέστερη με την απλή διάνοιξη ευμεγεθών οπών, προκειμένου να μπορεί να συνομιλεί ο Δικηγόρος με περισσότερους του ενός κρατουμένους (είτε για μετάφραση της συνομιλίας τους, είτε για επισκεπτήριο συγκατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση).

Κατόπιν αυτών, αποφασίστηκε ο ΔΣΑ να τοποθετηθεί θετικά και να παράσχει την συναίνεσή του προς τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης του Κ.Κ. Κορυδαλλού για την τοποθέτηση υαλοπινάκων μετά των σχετικών οπών επικοινωνίας στο επισκεπτήριο Συνηγόρων των Ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Πηγή: dsa.gr
Κατάχρηση δικαιώματος στο Κληρονομικό Δίκαιο - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 7

ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο των μετασχηματισμών επιχειρήσεων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ, ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

send