logo-print

ΔΣΑ: Εκδόθηκε ο Πρακτικός οδηγός του Δικαστικού Αντιπροσώπου

Ένα πολύ χρήσιμο βοήθημα για μία πρωτόγνωρη στα εκλογικά χρονικά της χώρας διαδικασία

14/05/2019

15/05/2019

Συνταγματικό δίκαιο - 2η έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Το συμβατικό ασφαλιστικό δίκαιο & Η επιχείρηση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΡΟΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Πρακτικός Οδηγός του Δικαστικού Αντιπροσώπου για τις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές, πλήρως ενημερωμένος με τις τελευταίες εξελίξεις σε νομικά και πρακτικά ζητήματα, με συντάκτη τον δικηγόρο κ. Σπύρο Λάλα.

Όπως αναφέρεται στον πρόλογο του Οδηγού, η παρούσα εκλογική διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για τα εκλογικά χρονικά της χώρας. Οι διορισμοί τακτικών και αναπληρωματικών δικαστικών αντιπροσώπων είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά καθώς πλησιάζουν τις 45.000.

Με την επικουρία του αρμοδίου Υπουργείου Εσωτερικών, στην αρμόδια Eπιτροπή του οποίου συμμετείχε θεσμικά το δικηγορικό σώμα, θεσπίστηκε σειρά μέτρων που λαμβάνονται για πρώτη φορά και διευκολύνουν ουσιωδώς το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων. Κατ’ αρχάς το Υπουργείο Εσωτερικών, διέσπασε σε δύο τα περισσότερα εκλογικά τμήματα των Καλλικρατικών Δήμων ώστε να μην υπάρχουν τμήματα με τρεις ή τέσσερις κάλπες και 500 έως 600 εκλογείς, όπως συνέβαινε με τα μέχρι τώρα δεδομένα με το νέο εκλογικό σύστημα.

Με την απόφαση αυτή διευκολύνεται η διαδικασία, απλοποιείται το έργο των δικαστικών αντιπροσώπων, διευκολύνονται οι εκλογείς, και προπάντων αποφεύγονται οι πιθανές ακυρότητες που εξ ορισμού υπονομεύουν την ελεύθερη δημοκρατική έκφραση των εκλογέων. Προς περαιτέρω διευκόλυνση αντιπροσώπων και εκλογέων, μειώθηκε ο αριθμός των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο από 500 έως 600 σε 450, κατά ανώτατο όριο, σε εκλογικά τμήματα με 3 κάλπες.

Η συμμετοχή και στήριξη της εκλογικής διαδικασίας από τους συναδέλφους δεν συνδέεται με την παροχή ανταλλάγματος, και γι’ αυτό τον λόγο ο νόμος αναφέρεται σε εκλογική αποζημίωση, που είναι εν ταυτώ ακατάσχετη και ανεκχώρητη.

Η καταβαλλόμενη αποζημίωση όμως πρέπει να τελεί σε σχέση εύλογης αναλογίας με την σπουδαιότητα του καθήκοντος που επιτελεί ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, τις ευθύνες που αναλαμβάνει και τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντικειμενικά αντιμετωπίζει. Για τους λόγους αυτούς ζητήσαμε και πετύχαμε οι αποζημιώσεις να είναι αυξημένες κατά 30% στις εκλογές αυτές, και έτι περαιτέρω αυξημένες στις περιπτώσεις 3 καλπών.

Για τη μείωση του φόρτου εργασίας των δικαστικών αντιπροσώπων κατά την ημέρα των εκλογών εξασφαλίσαμε για πρώτη φορά να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, με ευθύνη του ΥΠΕΣ, έτοιμες φόρμες με τα ονόματα των κομμάτων, των συνδυασμών και των υποψηφίων τους, οι οποίες θα έχουν την ίδια γραμμογράφηση με τα βιβλία των εκλογών, ώστε θα μπορούν να συμπληρωθούν έγκυρα.

Θα γίνονται δηλ. υποχρεωτικώς αποδεκτά από τον έφορο με το πέρας των εκλογών κατά την παράδοση του εκλογικού σάκκου. Στην πλειοψηφία των εκλογικών τμημάτων προβλέπονται 2 γραμματείς προς υποβοήθηση του έργου των δικαστικών αντιπροσώπων, σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα. Προκειμένου να εξαλειφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο καταταλαιπώρησης των αντιπροσώπων, που συρρέουν το βράδυ των εκλογών στην Ευελπίδων, προβλέφθηκε η παράδοση των εκλογικών σάκκων σε πλείονα του ενός σημεία. Έτσι, οι εκλογικοί σάκοι των δικαστικών αντιπροσώπων του Δήμου Αθηναίων παραδίδονται, για πρώτη φορά φέτος, μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, των δήμων της Περιφέρειας Πειραιώς (Α’ και Β’) στα κτήρια όπου στεγάζεται το Πρωτοδικείο Πειραιώς και το αρχείο του Πρωτοδικείου Πειραιώς, ενώ οι σάκοι από όλα τα υπόλοιπα εκλογικά τμήματα του Νομού Αττικής παραδίδονται μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών .

Για να περιοριστεί η οικονομική επιβάρυνση των δικαστικών αντιπροσώπων, εξασφαλίστηκε η δωρεάν μετακίνηση με ακτοπλοϊκά μέσα. Παρόμοιο αίτημα έχουμε υποβάλει στο Υπουργείο Μεταφορών για απαλλαγή των δικαστικών αντιπροσώπων που θα μετακινηθούν οδικώς από το κόστος διοδίων. Όλη η διαδικασία υποστηρίχθηκε ηλεκτρονικά με άρτιο τρόπο μέσω του ΟΠΣ της Ολομέλειας (portal.olomeleia.gr) Οι αιτήσεις προτίμησης – εξαίρεσης έγιναν ηλεκτρονικά στο portal.olomeleia.gr και απεστάλη αυθημερόν email σε όλους τους διορισθέντες συναδέλφους με τα πλήρη στοιχεία του διορισμού τους για την πληρέστερη πληροφόρησή τους.

Δείτε αναλυτικά τον οδηγό στο dsa.gr

Κανονισμός (ΕE) 1215/2012 - Κανονισμός Βρυξέλλες Ια - Κατ

ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΠΑΡΙΣ

ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ο πίνακας κατάσχεσης και η ανακοπή κατ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

ΠΛΑΓΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ