Εγκρίθηκε ο δρακόντειος νόμος για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο
Χωρίς προηγούμενο οι εξουσίες της βρετανικής κυβέρνησης για παρακολούθηση των πολιτών - Hacking συσκευών και διατήρηση του ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο μέχρι και ένα έτος
Δόθηκε τελικώς την Τρίτη η βασιλική (τελική) έγκριση (Royal Assent), στο νέο νόμο του Ηνωμένου Βασιλείου (Investigatory Powers Bill), ο οποίος παρέχει στην Κυβέρνηση εξαιρετικά εκτεταμένες δυνατότητες παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνίων.
Μεταξύ άλλων, ο νόμος, γνωστός στα βρετανικά μέσα ως “Snooper’s Charter", δίνει στην κυβέρνηση την εξουσία να αναγκάζει τις εταιρίες τεχνολογίας να μειώσουν το επίπεδο ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων, να “αποδυναμώνουν” την κρυπτογράφηση, ή ακόμα και να «χακάρουν» συσκευές που έχουν πωληθεί, προκειμένου να είναι δυνατή η καταγραφή των επικοινωνιών.
Επιπλέον, υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου να διατηρούν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την περιήγηση στο διαδίκτυο όλων των πελατών τους (ακόμα και το ιστορικό του browser) για διάστημα που μπορεί να φτάνει το ένα έτος.
Ειδικοί σε όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, με τον διευθυντή του Open Rights Group, Jim Killock, να το χαρακτηρίζει ως τον “πιο ακραίο νόμο παρακολούθησης που έχει ψηφιστεί ποτέ σε δημοκρατικό καθεστώς”.
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν ορισμένες δικλίδες ασφαλείας, όπως η ίδρυση ανεξάρτητης Αρχής, η οποία θα διασφαλίζει ότι οι έρευνες θα γίνονται σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και θα εξετάζει τα αιτήματα για την έκδοση ενταλμάτων για τις παρακολουθήσεις.
Η κυβέρνηση εμμένει στη ψήφιση των νέων μέτρων, παρά την έντονη αντίδραση εκπροσώπων του ΟΗΕ, ακτιβιστών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής σε όλο τον κόσμο και μεγάλων εταιριών τεχνολογίας, όπως η Apple και το Twitter, που υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου δεν είναι νόμιμη και μπορεί να ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, το νομοσχέδιο πέρασε σχετικά εύκολα από το κοινοβούλιο, καθώς ακόμα και το Εργατικό κόμμα ψήφισε υπέρ, με μόνη τροποποίηση του αρχικού κειμένου να είναι η απαγόρευση της παρακολούθησης των βουλευτών.
Αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου μπορείτε να βρείτε εδώ.