Έκθεση αυτοψίας και πράξη βεβαίωσης για περιβαλλοντικές παραβάσεις από υπαλλήλους του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (εγκύκλιος ΕισΑΠ 15/2023)
Άρ. 182 Ν. 5037/2023 – Οι υπάλληλοι του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε περίπτωση διαπίστωσης περιβαλλοντικής παράβασης φέρουν ειδικά ανακριτικά καθήκοντα
Ενόψει της νέας διάταξης του άρθρου 182 του νόμου 5037/2023, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δημοσίευσε εγκύκλιο με θέμα «Έκθεση αυτοψίας και πράξη βεβαίωσης για περιβαλλοντικές παραβάσεις από υπαλλήλους (ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής,» (εγκύκλιος ΕισΑΠ 15/2023).
Δυνάμει της ως άνω διάταξης, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. έχει πλέον αρμοδιότητες ελέγχου για περιβαλλοντικές παραβάσεις στις περιοχές ευθύνης του. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, τα στελέχη των τοπικών Μονάδων και Κλιμακίων του έχουν υποχρέωση σύνταξης έκθεσης αυτοψίας και κλήσης προς παροχή εξηγήσεων του καθού ο έλεγχος, μετά τις οποίες εκδίδεται «πράξη βεβαίωσης παράβασης» η οποία υποχρεωτικά κοινοποιείται στον αρμόδιο εισαγγελέα, αν, ως εικός, προβλέπεται γι’ αυτήν ποινική κύρωση.
Ενόψει των ανωτέρω, η Εισαγγελία επεσήμανε ότι οι υπάλληλοι του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που έχουν τις ανωτέρω αρμοδιότητες χαρακτηρίζονται ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι του άρθρου 31 παρ. 1 περ. γ' ΚΠΔ.
Επίσης, οπό τις άνω διατάξεις άρθρου 182 του Ν. 5037/2023, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 34 του Ν. 4685/2020 περί σύστασης και αρμοδιότητας των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προκύπτει ότι με τον τρόπο αυτόν εξυπηρετείται καλύτερα ο σκοπός του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., δηλαδή η διαχείριση και διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών της Χώρας μας και η υλοποίηση δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην παράγραφο 2 δε του άνω άρθρου, όπου διαγράφονται ρητά οι αρμοδιότητες του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., βλέπουμε ότι ο νομοθέτης ανέθεσε στις Μονάδες και κλιμάκια του εν λόγω Οργανισμού, υπό την περίπτωση ζ' την συμμετοχή του στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υπό το η' την συμμετοχή του στον τοπικό αντιπυρικό σχεδίασμά στις περιοχές ευθύνης του και υπό την περίπτωση ιστ' τον έλεγχο για την διαπίστωση περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Η Εισαγγελία, απευθυνόμενη στους εισαγγελικούς λειτουργούς της χώρας, παρήγγειλε να έχουν τα ανωτέρω υπόψη τους κατά τον χειρισμό υποθέσεων με περιβαλλοντικές παραβάσεις, να αξιοποιούν τις ως άνω υπο του νεαρού νόμου ανατεθείσες στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. αρμοδιότητες, να ενεργούν περαιτέρω υπηρεσιακά, οσάκις τους κοινοποιούνται πράξεις βεβαίωσης περιβαλλοντικής παράβασης από τον άνω Οργανισμό, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr.