logo-print

Έκθεση - κόλαφος για τις συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη, βία μεταξύ κρατουμένων, κάκιστες συνθήκες διαβίωσης και πολλά ακόμη προβλήματα. Στα όρια της κατάρρευσης το σωφρονιστικό σύστημα - Τι απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης

03/03/2016

16/11/2017

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, άθλιες συνθήκες στις φυλακές και κακομεταχείριση των κρατούμενων ανηλίκων διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτρoπή για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) σε έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι σχεδόν κανένας από τους κρατούμενους από την αστυνομία που κατήγγειλαν στην Επιτροπή ότι έχουν πέσει θύματα κακομεταχείρισης δεν έχει υποβάλει επίσημη καταγγελία, αναφέροντας ως αιτίες, μεταξύ άλλων, το φόβο αντιποίνων ή βαρύτερης ποινής, την έλλειψη σχετικής ενημέρωσης, αλλά και το κόστος για την υποβολή επίσημης καταγγελίας.

Η αντιπροσωπεία της CPT διαπίστωσε επίσης ότι και η διαδικασία διερεύνησης πολύ σοβαρών καταγγελιών για κακομεταχείριση από εισαγγελικές αρχές είναι προδήλως ανεπαρκής, ενώ υπήρξαν πολλές καταγγελίες για φαινόμενα ατιμωρησίας και απροθυμία δράσης των εισαγγελέων και δικαστών όταν παραλάμβαναν καταγγελίες.

Αντίστοιχα ήταν τα προβλήματα και στις φυλακές, όπου τα προβλήματα του υπερπληθυσμού και της χρόνιας έλλειψης προσωπικού είναι τα κύρια αίτια για όλα τα άλλα προβλήματα, όπως η ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη, η βία μεταξύ κρατουμένων, οι κάκιστες συνθήκες διαβίωσης κ.ά..

Χαρακτηριστικά, η έκθεση αναφέρει ότι  «το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα είναι στο όριο της κατάρρευσης» και ότι «τα πρότυπα για τους χώρους διαβίωσης και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος σε κάθε κρατούμενο απλούστατα δεν εφαρμόζονται», ενώ «αδύναμοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν καμίας προσοχής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνονται απλώς να πεθάνουν».

Όσον αφορά την κράτηση ανηλίκων, η έκθεση αναφέρει ότι υπήρξαν καταγγελίες για ανακρίσεις και υπογραφή ομολογιών και καταθέσεων χωρίς την παρουσία δικηγόρου ή/και ατόμων εμπιστοσύνης, ενώ οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες και χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Τέλος, όσον αφορά την κράτηση αλλοδαπών, η CPT τονίζει ότι οι συνθήκες στους χώρους κράτησης αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη παραμένουν απολύτως ακατάλληλες για την κράτηση παράτυπων μεταναστών για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Η έκθεση, που περιέχει και αναλυτικές συστάσεις για την βελτίωση της κατάστασης, δημοσιεύθηκε έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσίευσή της από κοινού με την απάντησή της.

Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να δείτε εδώ.

Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Απαντώντας στην έκθεση της Επιτροπής, το Υπουργείο Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η έκθεση είναι γενικά επικριτική, όχι πάντως όσο προηγούμενες που είχαν οδηγήσει σε δημόσια δήλωση (public statement).

Το υπουργείο αναφέρει ότι η έκθεση αποτυπώνει μια κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετιών εγκατάλειψης των φυλακών, ενώ σε αυτήν αναγνωρίζονται και τα θετικά βήματα που έχουν σημειωθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο, από τον Απρίλιο του 2015, πολλά έχουν αλλάξει στις φυλακές και ειδικότερα:

Ο αριθμός των κρατουμένων τον Απρίλιο του 2015, οπότε η Επιτροπή επισκέφθηκε την Ελλάδα, ήταν 11.569. Μετά την νομοθετική παρέμβαση, με το ν . 4322/2015, ο αριθμός των κρατουμένων σήμερα είναι 9.571.

Στόχοι, που υλοποιήθηκαν ήταν: κανείς κρατούμενος στο πάτωμα, κανένα τριώροφο κρεβάτι. Σήμερα στη φυλακή Ναυπλίου κανείς κρατούμενος δεν κοιμάται στο πάτωμα (από 547 οι κρατούμενοι ανέρχονται στους 382). Ωστόσο, και πάλι ο χώρος συνολικά δεν επαρκεί.

Οι φυλακές είναι πράγματι υποστελεχωμένες. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη, κατ’ επανάληψη, ζητήσει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και παράλληλα να λειτουργούν δράσεις απασχόλησης, εκπαίδευσης και εξωστρέφειας.

Για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και της βίας μεταξύ κρατουμένων εκτός από το συνεχή έλεγχο των σωφρονιστικών υπαλλήλων και την ενεργοποίηση πειθαρχικών διαδικασιών, με το ν. 4322/2015 (άρ. 5) αυστηροποιήθηκε το ποινικό πλαίσιο, ώστε οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται για τέτοια αδικήματα να μην «συγχωνεύονται» αλλά να εκτίονται ολόκληρες.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, όπως προτείνει η Επιτροπή, επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των κρατουμένων, σ’ όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σ’ αυτή τη βάση καταγράφηκαν και επανασχεδιάζονται όλες οι δομές υγείας στις φυλακές, όπως Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία και Ειδικά Κέντρα Υγείας. Τα δύο θεραπευτικά καταστήματα, πρώτα το Ψυχιατρείο και αμέσως μετά το Νοσοκομείο Κορυδαλλού, μεταμορφώνονται σε κανονικές μονάδες υγείας. Ήδη προστέθηκαν έξι (6) γιατροί και άμεσα αναμένονται ακόμα τέσσερις (4) ενώ γίνονται και βελτιώσεις στις υποδομές.

Για την απεξάρτηση προωθείται το σχετικό νομικό πλαίσιο για την ουσιαστική λειτουργία του συστήματος ανίχνευσης, συμβουλευτικής και θεραπείας μέσα στις φυλακές. Ήδη λειτουργεί η νέα ολοκληρωμένη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στη φυλακή Θεσσαλονίκης.

Η κράτηση των ανηλίκων, με το ν.4322/2015, περιορίστηκε στα πολύ σοβαρά εγκλήματα (ανθρωποκτονία, βιασμό). Σήμερα (16.2.2016) στη φυλακή παραμένουν εννέα (9) ανήλικοι. Η φυλακή ανηλίκων (Κορίνθου) βελτιώνεται στις υποδομές, εξοπλίζεται και εμπλουτίζεται με προγράμματα και δράσεις. Εξάλλου, η απομόνωση, καθ’ όλο το 2015, χρησιμοποιήθηκε μόνο για έναν (1) κρατούμενο.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης εδώ.

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ