ENISA: Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία έδρας
Μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA)
Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), "Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA)"».
Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου επιδιώκεται η κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA), «Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA)» που υπογράφηκε στην Αθήνα, στις 13 Νοεμβρίου 2018, με την οποία αντικαθίσταται η Συμφωνία Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ανωτέρω Οργανισμού, που υπογράφηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, την 22η Απριλίου 2005 και κυρώθηκε με τον ν. 3572/2007 (Α΄ 125).
Διαβάστε επίσης: Δημοσιεύθηκε ο νέος Κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια και τον ENISA
Η αναγκαιότητα για τη σύναψη της Συμφωνίας Έδρας
Στις 13.9.2017 ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόταση για τον νέο Κανονισμό για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕΝISA (European Union Agency for Network and Information Security - Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών - εφεξής «Οργανισμός»).
Η εν λόγω Πρόταση Κανονισμού έρχεται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 526/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Μαΐου 2013 σχετικά με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 460/2004.
Σύμφωνα με την Πρόταση Κανονισμού, ο Οργανισμός αναβαθμίζεται σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια, ενισχύεται σημαντικά ο ρόλος του, αυξάνονται οι αρμοδιότητές του και εμπλουτίζονται οι στόχοι του σε νέους τομείς, όπως προστάζουν οι ανάγκες που προκύπτουν από τη νέα ψηφιακή εποχή και την ανάπτυξη μίας Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς για την Ευρώπη.
Παράλληλα, με την πρόταση αυτή, ο Οργανισμός αποκτά για πρώτη φορά μόνιμη εντολή λειτουργίας στη χώρα μας. Ενόψει των ανωτέρω, προέκυψε η ανάγκη σύναψης μίας νέας Συμφωνίας Έδρας μεταξύ του Οργανισμού και της Ελληνικής Δημοκρατίας, σε αντικατάσταση της προγενέστερης (ν. 3572/2007, Α΄ 125), προκειμένου αυτή: α) να συνοδεύει και να αντιπροσωπεύει τον αναβαθμισμένο ρόλο του Οργανισμού, που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια με την ανάπτυξη της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς για την Ευρώπη, και
β) να στηρίζει τη μόνιμη λειτουργία του στη χώρα μας.
Η προς κύρωση Συμφωνία Έδρας εστιάζει σε δύο βασικούς στόχους:
1) Την επίλυση χρόνιων προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Οργανισμός, με σκοπό την αποτελεσματικότερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του, και
2) Την ενίσχυση της δυνατότητας του Οργανισμού για την προσέλκυση υψηλών προσόντων προσωπικού για τη στελέχωσή του, προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και ανάγκες που προκύπτουν από τις αρμοδιότητες και τον αναβαθμισμένο ρόλο του.
Βασικά σημεία της Συμφωνίας Έδρας
Με γνώμονα την επίτευξη των ανωτέρω βασικών στόχων, τα σημαντικά σημεία της Συμφωνίας Έδρας είναι τα ακόλουθα:
-Η μεταφορά της έδρας του Οργανισμού από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα, προς διευκόλυνση της συνδεσιμότητας του Οργανισμού με τις Βρυξέλλες και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο Ηράκλειο παραμένει Γραφείο Παραρτήματος του Οργανισμού, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή μεταφορά της έδρας του Οργανισμού στην Αθήνα και να διασφαλιστεί η συνέχιση της συνεργασίας του με επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς της περιοχής (όπως το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας).
- Η ανάληψη από την Ελληνική Δημοκρατία της υποχρέωσης κάλυψης των στεγαστικών αναγκών του Οργανισμού σε δημόσιο κτήριο που θα επιλεγεί.
- Ο καθορισμός του νομικού καθεστώτος και των προνομίων και ασυλιών που απολαμβάνει τόσο ο Οργανισμός, ως διεθνές νομικό πρόσωπο, όσο και το προσωπικό του στη χώρα μας.
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου.