logo-print

Έρευνα για τη βία κατά των γυναικών και το ισχύον νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και σε χώρες της ΕΕ

28/11/2018

28/11/2018

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών μία από τις πολύ σημαντικές έρευνες για το θέμα βίας κατά των γυναικών και το ισχύον νομοθετικό και νομολογιακό πλαίσιο σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην διαμόρφωση και σύνταξη του τελικού κειμένου συνέβαλε και ο επικεφαλης της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, κ. Πάνος Αλεξανδρής.

Η μελέτη έγινε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊικού Ιδρύματος Δικηγόρων που είναι ίδρυμα της CCBE.

Η μελέτη περιλαμβάνει το πλαίσιο στην Αγγλία και την Ουαλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Β. Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Διαβάστε επίσης: Βία κατά των γυναικών: Συλλογή νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσον αφορά το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, οι ακόλουθες οδηγίες και κανονισμοί έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο:

1. Οδηγία 2012/29 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων σχετικά με τα δικαιώματα, την υποστήριξη και την προστασία θυμάτων της εγκληματικότητας και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2001/220/ΔΕΥ του Συμβουλίου

2. Κανονισμός 235/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Συμβουλίου, του Μαρτίου 2014, για την καθιέρωση χρηματοδοτικού μέσου για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως

3. Κανονισμός 1381/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, για τη θέσπιση του Προγράμματος «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» για την περίοδο 2014-2020 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ

4. Η Ελλάδα ενέκρινε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 5ης Απριλίου 2011 σχετικά με τις προτεραιότητες και τα γενικά χαρακτηριστικά ενός νέου πλαισίου πολιτικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Δείτε τη σχετική μελέτη στο dsa.gr

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ