logo-print

Εξετάσεις για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας

Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας για τα ειδικότερα στοιχεία του άρθρου 10 Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας

12/03/2025

12/03/2025

Διαδίκτυο και Δίκαιο Αποδείξεως, 2024
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ τ.Β’ 1093/10-3-2025) δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 10802 απόφαση του Γενικού Γραμματέας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Καθορισμός των ειδικότερων στοιχείων της παρ. 10 του άρθρου 7 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας».

Το άρθρο 7 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί με τον Ν. 4735/2020, προβλέπει τη συμμετοχή σε γραπτή διαδικασία για όσους αλλοδαπούς επιθυμούν να πολιτογραφηθούν ως Έλληνες.

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου, «ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας καλείται να συμμετάσχει σε γραπτή δοκιμασία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων των περ. α΄ και β΄ του άρθρου 5Α. Προϋπόθεση συμμετοχής στη γραπτή δοκιμασία αποτελεί η καταβολή εξέταστρου ύψους εκατόν πενήντα (150) ευρώ. Για την πιστοποίηση αυτή, ο αλλοδαπός οφείλει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου ανάλογου του Β1 στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και του γραπτού λόγου, καθώς και σε εξέταση γνώσεων στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της Χώρας. Οι ανωτέρω θεματικές ενότητες εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων τουλάχιστον εκατό (100) κειμένων με τις ασκήσεις τους ως προς την κατανόηση και παραγωγή λόγου και τριακοσίων (300) ερωτήσεων-θεμάτων για τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Η τράπεζα θεμάτων δημιουργείται και τηρείται με μέριμνα και ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ιστοτόπου του Υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα για τη γλωσσική εξέταση, η τράπεζα θεμάτων δύναται να διαμορφωθεί με τη συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας».

Διαβάστε επίσης: Πολιτογραφηθέντες Έλληνες: Oι ιδιαιτερότητες της υποχρέωσης στράτευσης τους

Παράλληλα, η παράγραφος 10 του άρθρου 7 παρέχει νομοθετική εξουσιοδότηση στον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας, προκειμένου αυτό να καθορίσει με απόφασή του σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη διενέργεια των εξετάσεων αυτών και ειδικότερα:

α) τη διαμόρφωση και την τήρηση της τράπεζας θεμάτων, καθώς και τους όρους δημοσιότητάς της,

β) τη διαδικασία, τον τόπο και τον χρόνο υποβολής της αίτησης, καθώς και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.),

γ) τον τόπο και τον χρόνο διενέργειας των εξετάσεων,

δ) την πιστοποίηση ειδικών εξεταστικών κέντρων για τη διενέργεια των εξετάσεων,

ε) τις προδιαγραφές εξέτασης για ειδικές κατηγορίες αιτούντων, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα σχετικό με την οργάνωση και το περιεχόμενο των εξετάσεων,

στ) τα θέματα συγκρότησης και λειτουργίας των ατομικών και συλλογικών οργάνων για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ύστερα από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής της περ. β΄ της παρ. 12.

Η απόφαση 10802 αποτελείται από οκτώ (8) άρθρα, με τα οποία ρυθμίζονται ειδικότερα τα ζητήματα αυτά. Το περιεχόμενο της εξέτασης και η τράπεζα θεμάτων (άρθρο 1), ο τόπος και ο χρόνος διενέργειας των εξετάσεων και η διαδικασία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις εξετάσεις (άρθρο 2), η διαδικασία των γραπτώς και των προφορικώς εξεταζομένων υποψηφίων (άρθρα 4 και 5), η κλίμακα και ο τρόπος βαθμολόγησης (άρθρο 7) και η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (άρθρο 8) είναι ορισμένα από τα ζητήματα που ρυθμίζονται με τις διατάξεις της δημοσιευθείσας απόφασης.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης 10802 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου.

Κανονισμός (ΕΕ) 650/2012 - Κανονισμός κληρονομικής διαδοχής, 2024
Ένδικη προστασία αληθούς δικαιούχου μετά την οριστικοποίηση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, 2025
send