logo-print

Ν.5094/2024: Δημοσιεύθηκε ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Το Μέρος Γ’ περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις στον Ν.4957/2022 για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

14/03/2024

15/03/2024

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Τα ομολογιακά δάνεια μετά τον ν. 4548/2018
Ποινικός Κώδικας Ι

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε (τ.Α’ 39/13-3-2024) ο νέος νόμος 5094/2024 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Ο νόμος με τον πλήρη τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις» αποτελείται από 10 Μέρη και 215 άρθρα.

Τα 12 άρθρα του πρώτου μέρους αφορούν, σύμφωνα και με τον τίτλο του,  «οργανωσιακές αλλαγές στη δομή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ με το δεύτερο μέρος και τα 24 άρθρα αυτού ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τον «εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου».

Το μεγαλύτερο μέρος του νόμου αποτελεί το μέρος Γ’, που τιτλοφορείται «Ενίσχυση Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων». Μέσα από τα 94 άρθρα του, ο νομοθέτης επιχειρεί τις μεγαλύτερες σε έκταση παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Α.Ε.Ι., μετά τη δημοσίευση του Ν.4957/2022, τροποποιώντας σειρά διατάξεων του νόμου αυτού.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, τα όργανα διοίκησης (Κεφάλαιο Γ’) και την ακαδημαϊκή διάρθρωση (Κεφάλαιο Δ’) των Ιδρυμάτων, τις επιμέρους ακαδημαϊκές και ερευνητικές δομές τους (Κεφάλαιο Ε’), την οργάνωση και λειτουργία των προγραμμάτων πρώτου (Κεφάλαιο ΣΤ’) και δεύτερου-τρίτου (Κεφάλαιο Ζ’) κύκλου σπουδών, την οργάνωση Ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών (Κεφάλαιο Θ’) και τη λειτουργία των ΚΕΔΙΒΙΜ των Πανεπιστημίων (Κεφάλαιο Ι’), ζητήματα αποδοχών (Κεφάλαιο ΙΑ’), εκλογής-εξέλιξης (Κεφάλαιο ΙΒ’) και υπηρεσιακής κατάστασης (Κεφάλαιο ΙΓ’) εκπαιδευτικού και διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού και την οργάνωση και λειτουργία των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ (Κεφάλαιο ΙΘ’).

Η εγκατάσταση και λειτουργία των μη κρατικών «Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης» ρυθμίζεται μέσα από το μέρος Δ’ του νόμου και τα 26 άρθρα αυτού, ενώ με το μέρος Ε’ εισάγονται γενικές λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας.

Το ΦΕΚ του Ν.5094/2024 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου.

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send