Το «φεστιβάλ» της βαρβαρότητας στο Yulin και το νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων στην Κίνα
Η πολιτική της Κίνας για την προστασία των ζώων (άγριων και μη) έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο διεθνούς κριτικής. Η στάση, ωστόσο, ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού - κυρίως νέων - Κινέζων δείχνει ικανή να βελτιώσει την κατάσταση
Οι εικόνες από τα χιλιάδες κλεμμένα κατοικίδια ζώα που στοιβάζονται σε κλουβιά κάτω από άθλιες συνθήκες, βασανίζονται και σφάζονται στα πλαίσια του «φεστιβάλ κρέατος» στην πόλη Yulin της Κίνας, έχουν προκαλέσει αποτροπιασμό και παγκόσμια κατακραυγή.
Η τοπική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως το φεστιβάλ έχει απαγορευθεί και πρόκειται απλά για σποραδικές συγκεντρώσεις, καθώς πρόκειται για τοπική παράδοση δεκαετιών.
Ωστόσο, μία μυστική έρευνα από τον διεθνή οργανισμό Humane Society International (HSI), έδειξε ότι περίπου 10.000 ζώα, εκ των οποίων πολλά είναι κλεμμένα κατοικίδια, βρίσκονται ήδη στο Yulin, ενόψει του φεστιβάλ της πόλης στις 22 Ιουνίου.
Οι αναφορές του ερευνητή της HSI, Peter Li, αποκαλύπτουν το μέγεθος της φρίκης.
Πολλά ζώα πεθαίνουν από το σοκ, την πείνα και την αφυδάτωση ακόμα και στο ταξίδι, ενώ τα τραυματισμένα που καταφέρνουν να επιβιώσουν, ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου ή τους κόβουν τους λαιμούς σε λαϊκές αγορές και παράνομα σφαγεία.
Παράλληλα, ο Li καταγγέλλει ότι τα εστιατόρια της περιοχής είχαν εντολή να μη δίνουν στόχο, διαγράφοντας τη φράση «κρέας σκύλου» από τα μενού τους.
Νομικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων στην Κίνα
Στην Κίνα, η κατανάλωση κρέατος σκύλου είναι νόμιμη.
Για την ακρίβεια, στην Κίνα δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων που δε θεωρούνται άγρια, ενώ ακόμα και η νομοθεσία για την προστασία των άγριων ζώων, παρά τα βήματα προόδου, παραμένει ακόμα ανεπαρκής.
Το 2009 είχε ξεκινήσει μία προσπάθεια για θέσπιση νομικού πλαισίου αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων, στο οποίο προβλέπονταν χρηματικές ποινές 900 δολαρίων για όσους κακομεταχειρίζονταν ζώα και κράτηση μέχρι και δύο εβδομάδων.
Παράλληλα, όσοι οργανισμοί κρίνονταν ένοχοι για πώληση σκύλων ή γάτων για το κρέας τους, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με πρόστιμα από 1.600 έως 80.000 δολάρια.
Μέχρι και σήμερα, ωστόσo, το εθνικό νομοθετικό σώμα της Κίνας (National People's Congress) δεν έχει εγκρίνει το νόμο αυτό, ενώ δεν έχει προβεί ούτε σε δημόσιο σχολιασμό επί του ζητήματος.
Παρ' όλα αυτά, νομικοί με ειδίκευση σε θέματα προστασίας ζώων, υποστηρίζουν ότι φεστιβάλ όπως αυτό στο Yulin είναι παράνομα με βάση τις διατάξεις που ενέκρινε το Υπουργείο Γεωργίας της Κίνας το 2013, και οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες (εργαστηριακή καραντίνα και πιστοποιητικά υγείας) πριν και κατά τη μεταφορά ζώων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Κίνας, η μαζική μεταφορά των ζώων σε μεγάλες αποστάσεις αυξάνει τον κίνδυνο της λύσσας και απειλεί την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων που τα τρώνε.
Ωστόσο, «η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια», αναφέρει ο δικηγόρος AN XIANG στο China Daily, καθώς οι περισσότεροι σκύλοι είτε κλέβονται από τους ιδιοκτήτες τους είτε εκτρέφονται σε σπίτια είτε σε φάρμες (ναι υπάρχουν φάρμες σκύλων).
Οι ανησυχίες για τα περιστατικά λύσσας ήταν, άλλωστε, ο λόγος που από το 2006 οι κάτοικοι του Πεκίνου απαγορεύεται να έχουν πάνω από ένα σκύλο ανά οικογένεια, πολιτική η οποία τέθηκε σε ισχύ και για την Σανγκάη από το 2011.
Οι ανησυχίες είναι μάλλον λογικές, αν κοιτάξει κανείς τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους εμβολιασμούς σκύλων στην Κίνα, μία χώρα στην οποία υπολογίζεται πως ζουν περί τα 130 εκατομμύρια σκύλοι.
Κουλτούρα κακομεταχείρισης;
Η πολιτική της Κίνας για την προστασία των ζώων (άγριων και μη) έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο διεθνούς κριτικής, ενώ τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι ακτιβιστές εντός Κίνας, οι οποίοι με τις μαζικές διαμαρτυρίες τους έχουν καταφέρει να σταματήσουν τη διεξαγωγή τέτοιων «φεστιβάλ».
Το εμπόριο κρέατος σκύλων, ωστόσο, δεν έχει περιοριστεί αρκετά, καθώς υπολογίζεται πως περί τα 20 εκατομμύρια σκύλοι θανατώνονται για κατανάλωση στη χώρα κάθε χρόνο.
Οι ρίζες του φαινομένου φαίνεται να σχετίζονται με μία γενικότερη κουλτούρα απάθειας για τα δικαιώματα των ζώων στη χώρα.
Για του λόγου το αληθές, στην Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη κτηνοτροφική δύναμη παγκοσμίως, αρκετά ζώα καταναλώνονται ή μαγειρεύονται ζωντανά.
Επιπλέον, Κινέζικοι θρύλοι λένε πως η κατανάλωση κρέατος σκύλου «διαλύει τα κακά πνεύματα και μπορεί να ενισχύσει τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών».
Παράλληλα, η Κίνα είναι από τις λίγες μεγάλες αγορές καλλυντικών προϊόντων (με τζίρο που ξεπερνά τα 32 δις δολάρια ετησίως), στην οποία, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, ήταν υποχρεωτικές οι δοκιμές σε ζώα εντός της χώρας, ακόμα και για λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα, όπως η λοσιόν και η μάσκαρα.
Υπολογίζεται πως 300.000 ζώα χρησιμοποιούνται σε ετήσια βάση για δοκιμές προϊόντων στην Κίνα.
Η κατάσταση αλλάζει, πως μπορείτε να βοηθήσετε
Οι Κινέζοι, ιδιαίτερα των νεότερων γενεών, έχουν στραφεί μαζικά υπέρ της προστασίας των ζώων τα τελευταία χρόνια και μέσα από μία σειρά διαδηλώσεων αναγκάζουν ορισμένα σφαγεία να διακόψουν τις εργασίες τους.
Όπως αναφέρει ο Peter Li, οι αρχές του Yulin είναι «πολύ νευρικές» φέτος, ενώ έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για τους πωλητές κρέατος προκειμένου να είναι έτοιμοι για τους διαδηλωτές, οι οποίοι συρρέουν από όλο τον κόσμο, όσο πλησιάζει η έναρξη του φεστιβάλ.
Η παράδοση αυτή δεν είναι μοναδική για το Yulin. Αρκετές ακόμα πόλεις στην επαρχία Zhejiang, Guangxi και Guangdong, είναι επίσης γνωστές για τους «μανιώδεις καταναλωτές κρέατος σκύλου» που ζουν εκεί.
Εάν επιθυμείτε να βοηθήσετε να μπει ένα τέλος στο «φεστιβάλ» του Yulin, μπορείτε να υπογράψετε την online αίτηση της Humane Society International εδώ.