logo-print

Η Διανοητική Ιδιοκτησία συναντά την Ιατρική και την Τεχνολογία: 5ο Συνέδριο της Ένωσης Σηματούχων Εταιρειών Ελλάδος

Η επίδραση της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην εξέλιξη της Ιατρικής και της Τεχνολογίας

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 26 και 28 Σεπτεμβρίου 2019 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα θα διεξαχθεί το 5ο Συνέδριο της ΕΣΗΜΕΤ με θέμα:

IP MEETS MED AND TECH. THE IMPACT OF INTELLECTUAL PROPERTY ON THE DEVELOPMENT OF MEDICINE AND TECHNOLOGY

Ειδική θεματολογία: Does Innovation needs to have limits? 

Αλήθεια τι ορίζουμε ως ιατρικές τεχνολογίες και ποιες είναι οι κύριες μορφές της ιατρικής τεχνολογίας? 

Το ξέρετε πως υπάρχουν περισσότερες από 500.000 ιατρικές τεχνολογίες διαθέσιμες σε νοσοκομεία, σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις αλλά και στο σπίτι?

Το ξέρετε πως η ιατρική τεχνολογία βρίσκεται και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως κολλήσεις γύψου, σύριγγες, δοκιμές προσυμπτωματικού ελέγχου ή γάντια από λάτεξ. Θα μπορούσαν επίσης να είναι γυαλιά, αναπηρικές καρέκλες, τεστ εγκυμοσύνης ή βοηθήματα ακοής.

Οι ιατρικές τεχνολογίες περιλαμβάνουν επίσης συνολικά σαρωτές σώματος, δοκιμές γονιδιακής μετάλλαξης, εμφυτεύσιμες συσκευές όπως βαλβίδες καρδιάς και βηματοδότες και αρθρώσεις αντικατάστασης γόνατων και ισχίων.

Μπορεί να μην παρατηρούμε πάντα τις ιατρικές τεχνολογίες, αλλά είναι πάντα εκεί για εμάς!

Οι ιατρικές τεχνολογίες παρέχουν αξία με διάφορους τρόπους. Επιτρέπουν στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα, οι ιατρικές τεχνολογίες βελτιώνουν την ποιότητα της περίθαλψης και την αποτελεσματικότητα και βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Η ιατρική τεχνολογία χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ροή καινοτομιών, τα οποία είναι τα αποτελέσματα ενός υψηλού επιπέδου έρευνας και ανάπτυξης στο εσωτερικό της βιομηχανίας και της στενής συνεργασίας με τους χρήστες. Τα προϊόντα έχουν συνήθως έναν κύκλο ζωής μόλις 18-24 μήνες πριν γίνει διαθέσιμο ένα - βελτιωμένο - προϊόν.

Το 2017, περισσότερες από 13.000 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποβλήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO) στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας - 7,9% του συνολικού αριθμού των αιτήσεων -, κάτι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα στην Ευρώπη. Το 40% αυτών των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας υποβλήθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ28, Νορβηγία και Ελβετία) και 60% από άλλες χώρες, εκ των οποίων η πλειονότητα των αιτήσεων κατατέθηκαν από τις ΗΠΑ (37%).

Μεταξύ του φαρμακευτικού και του βιοτεχνολογικού τομέα , περίπου 6.300 αιτήσεις υποβλήθηκαν στον φαρμακευτικό τομέα και περίπου 6.300 στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Ενώ κατά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των αιτήσεων στον EPO στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας έχει διπλασιαστεί, ενώ οι αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε φαρμακευτικά και βιοτεχνολογικά προϊόντα ήταν σχετικά στάσιμες.

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας απασχολεί περισσότερους από 675.000 ανθρώπους (η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία απασχολεί περισσότερους από 750.000 ανθρώπους). Η Γερμανία έχει τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό ατόμων που απασχολούνται στον τομέα των ιατρικών τεχνολογιών, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων κατά μέσον όρο ανά κάτοικο είναι υψηλότερος στην Ιρλανδία και την Ελβετία. Αυτό το υψηλό επίπεδο απασχόλησης δείχνει ότι η βιομηχανία ιατρικής τεχνολογίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην ευρωπαϊκή οικονομία. 

Σε όλα τα παραπάνω σημαντικό ρόλο διαδραμματίζει η Διανοητική Ιδιοκτησία η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη της Ιατρικής και της Τεχνολογίας και κατ' επέκταση και στην ανάπτυξη της οικονομίας. 

Τι συμβαίνει με τα απομιμητικα φάρμακα και ποια η θέση της Ελλάδας? 

Μαζί μας ο Δρ. Πέτρος Παγγέας ο οποίος  ανακάλυψε έναν νέο τύπο χειρουργικών εργαλείων, με την πιο προηγμένη τεχνολογία, αυτή των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Ανάλογα εργαλεία είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό κατά τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Η καινοτομία όμως του Πέτρου Παγγέα έγκειται στο γεγονός ότι τα δικά του δεν χρειάζονται αποστείρωση καθώς είναι καλυμμένα με έναν πρωτοποριακό μανδύα, μια στρώση νανοσωματιδίων αργύρου, που αποδεδειγμένα εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων! 

Οι προ-εγγραφές έχουν ξεκινήσει https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeIqv2qguwbdMWvhO0-O8tz6ZOZD0Vd3qTjaAfYqguywJ5z0A/viewform

Χώρος διεξαγωγής συνεδρίου Αθήνας: ΄Ιδρυμα Ευγενίδου

Χώρος διεξαγωγής συνεδρίου Θεσσαλονίκης: THE MET HOTEL 

Το συνέδριο βρίσκεται ήδη υπο την αιγίδα του ΕΒΕΘ, EUINIP κλπ φορέων.

Πρόγραμμα και πληροφορίες στο: 2106440424 

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ