logo-print

Η συγγραφέας του Harry Potter μηνύει τη Daily Mail

04/02/2014

16/11/2017

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αν κάποιος διάσημος επιθυμεί να κινηθεί νομικά για δυσφήμηση εναντίον του, τότε σίγουρα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το καλύτερο μέρος για να το κάνει.

Ή μήπως όχι πια;

Αφορμή για τη σκέψη αυτή είναι η είδηση πως η συγγραφέας του Harry Potter, J.K. Rowling, κατέθεσε αγωγή εναντίον της Daily Mail για δυσφήμηση. Αιτία το δημοσίευμα της γνωστής βρετανικής εφημερίδας με τίτλο «Πως η δακρύβρεχτη ιστορία της Rowling για το παρελθόν της ως άγαμη μητέρα αναστάτωσε κι εξαγρίωσε όσους πηγαίνουν μαζί της στην εκκλησία».

Το εν λόγω δημοσίευμα κυκλοφόρησε τόσο στην έντυπη όσο και στη διαδικτυακή εκδοχή της εφημερίδας, με τη δεύτερη όμως εκδοχή να αφαιρείται –με τη διαδικασία notice and take down- από την ιστοσελίδα της Daily Mail. 

Οι δικηγόροι της βραβευμένης συγγραφέως κατηγορούν τη Daily Mail ότι παρουσιάζει ψευδώς τη Rowling να «κατηγορεί τους ανθρώπους που πηγαίνουν μαζί στην εκκλησία, για αντιχριστιανική και προκατειλημμένη συμπεριφορά καθώς και για το στιγματισμό της ως ανύπαντρης μητέρας».

Το άρθρο, που κατά την πλευρά της συγγραφέως αποτελεί μια αποτυχημένη απόπειρα μεταφοράς άρθρου της ίδιας σε ένα δικό της blog, θίγει τη φήμη της, ενώ της δημιουργεί έντονα αισθήματα θλίψης και αμηχανίας. Το ποσό που διεκδικεί η Rowling ως αποζημίωση παραμένει μέχρι τώρα αδιευκρίνηστο.

Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, οι όροι που χρησιμοποιεί το άρθρο (“αναστάτωση” και “εξαγρίωση”) είναι παραπλανητικοί και άδικοι, ενώ η έλλειψη προηγούμενης ενημέρωσης της Rowling, ούτως ώστε να μπορεί να απαντήσει στους ισχυρισμούς, είναι «ενάντια στους κανόνες της υπεύθυνης και δεοντολογικής δημοσιογραφίας».

Libel tourism

Το δικαστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται  ιδιαίτερα φιλόξενο για αγωγές διάσημων προσωπικοτήτων με αντικείμενο τη δυσφήμηση, κυρίως λόγω των προβλέψεων του νόμου αναφορικά με το βάρος απόδειξης και τον απαιτούμενο δόλο από πλευράς εκδότη.

Παρόλα αυτά, οι διατάξεις αυτές τροποποιούνται σε μεγάλο βαθμό με ένα νέο νόμο, τη Defamation Act του 2013, ο οποίος θέτει πιο αυστηρά κριτήρια (γεωγραφικά και άλλα) ούτως ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο του «δυσφημηστικού τουρισμού», γνωστού και ως libel tourism. Ο νέος νόμος ισχύει από 1/1/2014.

Πηγή: theguardian.com
Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ
send