logo-print

Καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και δίκαιο ΕΕ για τα εμπορικά σήματα “καίνε” την Ελλάδα

Ένα βήμα πριν το “εδώλιο” στο ΔΕΕ η Ελλάδα για τη μη μεταφορά των οδηγιών στους εν λόγω τομείς - Η Κομισιόν προχωρεί σε διαδικασίες επί παραβάσει

11/10/2019

11/10/2019

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Η Επιτροπή ζητεί τη μεταφορά της οδηγίας για τα σήματα στο ελληνικό δίκαιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη, 10-10-2019, να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα με την οποία ζητεί την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να ενσωματωθεί πλήρως στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία για τα σήματα (οδηγία (ΕΕ) 2015/2436 για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί σημάτων). Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο 2019 είχε προηγηθεί η αποστολή προειδοποιητικής επιστολής σχετικώς. 

Η οδηγία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τον εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω εναρμόνιση του ενωσιακού δικαίου περί σημάτων. Επιφέρει έναν αριθμό σημαντικό αλλαγών, συμπεριλαμβανομένου ενός αναθεωρημένου ορισμού της έννοιας του σήματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες της ψηφιακής εποχής, νέους λόγους αποκλεισμού της καταχώρισης ενός σήματος, νέους κανόνες για την κυκλοφορία προϊόντων απομίμησης, καθώς και νέες διατάξεις για την εναρμόνιση των διαδικασιών περί σημάτων σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Η καταληκτική ημερομηνία μεταφοράς της οδηγίας από τα κράτη μέλη στα εθνικά τους δίκαια ήταν η 14η Ιανουαρίου 2019. 

Η παρούσα αιτιολογημένη γνώμη εστάλη και στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Γαλλία, την Λετονία, τη Ρουμανία και τη Σλοβενία, καθώς ούτε αυτά τα κράτη μέλη έχουν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις μεταφοράς της οδηγίας στο εσωτερικό τους δίκαιο.

Η Ελλάδα και τα άλλα 6 προαναφερθέντα κράτη μέλη είτε δεν κοινοποίησαν στην Επιτροπή είτε δεν έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μεταφέρει πλήρως στο εσωτερικό τους δίκαιο η οδηγία. Πλέον έχουν προθεσμία δύο μηνών για να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με την αιτιολογημένη γνώμη. Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής απάντησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να αποφασίσει την παραπομπή των εν λόγω κρατών μελών ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τους κανόνες της ΕΕ για την  καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη, στις 10-10-2019, να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σε 13 κράτη μέλη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (τα υπόλοιπα είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Πολωνία και η Σλοβενία) για τη μη ενσωμάτωση στο εθνικό τους δίκαιο των ενωσιακών κανόνων σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας (οδηγία 2011/93/ΕΕ). 

Η ΕΕ έχει ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων που ποινικοποιούν την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ποινές για τους δράστες, προστασία για τα θύματα-παιδιά και προληπτικά μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων. Η οδηγία περιλαμβάνει ακόμα ειδικά μέτρα για την καταπολέμηση της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης  στο Διαδίκτυο. 

Εξαιτίας της γενικής φύσεως της οδηγίας, αρκετά κράτη μέλη αντιμετώπισαν καθυστερήσεις κατά την μεταφορά των νέων μέτρων στο εσωτερικό τους δίκαιο.

Εντούτοις, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να συμμορφωθούν πλήρως με τις διατάξεις της οδηγίας. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να εκκινήσει διαδικασίες επί παραβάσει σε βάρος της Ελλάδας και των άλλων 12 κρατών μελών για την πλημμελή μεταφορά της οδηγίας στο εσωτερικό τους δίκαιο.

Τα κράτη μέλη έχουν στο εξής προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή. Ειδάλλως, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη, προχωρώντας τη διαδικασία επί παραβάσει στο επόμενο στάδιο.

 

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send