logo-print

Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΦΕΚ)

05/01/2022

07/01/2022

Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
Πολιτική Δικονομία Ε έκδοση

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών της Ελληνικής Αστυνομίας (Προεδρικό Διάταγμα 103/2021).

Σκοπός του διατάγματος είναι:

α. Η ομοιόμορφη και με συστηματικό τρόπο σύνταξη, διεξαγωγή και διακίνηση της αλληλογραφίας των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις άλλες Δημόσιες, Δημοτικές και Κοινοτικές Αρχές, τους Οργανισμούς και τα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

β. Ο καταμερισμός των αρμοδιοτήτων όσων ασχολούνται με τη διεξαγωγή εργασιών γραφείου.

γ. Ο καθορισμός των καθηκόντων και υποχρεώσεων του προσωπικού των γραφείων, που ασχολείται με τη διεξαγωγή εργασιών γραφείου.

δ. Ο καθορισμός του τρόπου οργάνωσης, λειτουργίας και τήρησης του αρχείου των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μεταξύ άλλων, ο Κώδικας προβλέπει:

Είδη Εγγράφων

Τα κυριότερα είδη εγγράφων είναι τα ακόλουθα:

α. Οι διαταγές.

β. Οι αναφορές.

γ. Τα έγγραφα με στενή έννοια.

δ. Τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις.

ε. Οι ανακοινώσεις.

στ. Τα εσωτερικά έγγραφα.

ζ. Τα σήματα.

η. Τα πρακτικά των συλλογικών οργάνων.

θ. Οι αποφάσεις.

ι. Τα σχέδια των αστυνομικών ενεργειών.

ια. Λοιπά είδη εγγράφων όπως νομοσχέδια, κανονισμοί, αιτιολογικές εκθέσεις, εισηγητικές εκθέσεις, σχέδια προεδρικών διαταγμάτων, επιτελικές μελέτες, δελτία κάθε μορφής, καταστάσεις, εκθέσεις, στατιστικοί πίνακες, διαγράμματα, σχέδια, απεικονίσεις, επιστολές και άλλα παραστατικά στοιχεία.

Διαταγές

1. Διαταγές είναι τα έγγραφα που εκδίδονται από Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και απευθύνονται στις υφιστάμενες τους Υπηρεσίες και το προσωπικό ή σε άλλες Υπηρεσίες του Σώματος, κατώτερου από αυτές διοικητικού κλιμακίου. 2. Οι διαταγές διακρίνονται σε:

α. Κανονιστικές.

β. Βασικές.

γ. Εγκύκλιες.

δ. Συνήθεις.

3. Κανονιστικές καλούνται οι διαταγές που εκδίδονται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου ή τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με τις οποίες δίνονται πάγια σαφείς οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των υπηρεσιακών θεμάτων, με βάση τις υπάρχουσες διατάξεις ή καθορίζονται νέες διαδικασίες που επιβάλλονται από την εξελικτική πορεία του Σώματος. Οι Κανονιστικές Διαταγές χαρακτηρίζονται ανάλογα με τα αντικείμενα που ρυθμίζουν και λαμβάνουν ξεχωριστό αύξοντα αριθμό. Ειδικότερα, για θέματα που ρυθμίζονται από τους Κανονισμούς, εκδίδεται, αν ανακύπτει ανάγκη, ενιαία Κανονιστική Διαταγή, για κάθε Κανονισμό του Σώματος, που συμπληρώνεται στη συνέχεια με θέματα που απαιτούν ειδική διαχείριση.

Οι Κανονιστικές Διαταγές διαιρούνται σε μέρη, τα μέρη σε τμήματα, τα τμήματα σε κεφάλαια, τα κεφάλαια σε άρθρα, τα άρθρα σε παραγράφους, οι παράγραφοι σε υποπαραγράφους και σε άλλες υποδιαιρέσεις και εκδίδονται με το σύστημα της διαρκούς ενημέρωσής τους. Οι Κανονιστικές Διαταγές καταχωρίζονται σε σχετικό βιβλίο, που τηρείται από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Νομικής Υποστήριξης του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας (Α.Ε.Α.), παίρνουν αύξοντα αριθμό και αποστέλλονται σε όλες τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

4. Βασικές καλούνται οι διαταγές που εκδίδονται από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας ή από τις εξομοιούμενες προς αυτές Υπηρεσίες και ανώτερες αυτών, με τις οποίες ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα, που αφορούν την εσωτερική λειτουργία των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, εφόσον αυτά δεν ρυθμίζονται με άλλες διατάξεις ή Κανονιστικές Διαταγές. Οι βασικές Διαταγές ισχύουν μόνο για την Υπηρεσία που τις εκδίδει και τις υφιστάμενές της Υπηρεσίες. Σε συστεγαζόμενες Υπηρεσίες, για τη ρύθμιση κοινών θεμάτων, τέτοιες διαταγές εκδίδονται από την ιεραρχικά ανώτερη Υπηρεσία.

5. Εγκύκλιες καλούνται οι διαταγές που εκδίδονται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου ή τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και απευθύνονται κατά κανόνα προς όλες τις Υπηρεσίες του Σώματος ή προς το σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Με αυτές δίδονται οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής των νόμων, διαταγμάτων, αποφάσεων και λοιπών νομικών διατάξεων, της εκτέλεσης των επιμέρους καθηκόντων από τις Υπηρεσίες και το προσωπικό του Σώματος, της ορθής συμπεριφοράς και παράστασης αυτού και απευθύνονται μηνύματα της ανωτέρω ηγεσίας του Σώματος με πανηγυρικό χαρακτήρα.

6. Συνήθεις διαταγές είναι αυτές που εκδίδονται από οποιαδήποτε Υπηρεσία και αφορούν επιμέρους θέματα που απασχολούν μεμονωμένες Υπηρεσίες και το προσωπικό τους.

7. Διαταγές που περιέχουν συστάσεις ή παρατηρήσεις απευθύνονται μόνο προς τις Υπηρεσίες ή το προσωπικό του Σώματος, που αποκλειστικά αφορούν.

Χορήγηση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων

1. Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις χορηγούνται από τους Προϊσταμένους των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας ή τους αναπληρωτές αυτών, καθώς και από τους Προϊσταμένους των Υποδιευθύνσεων, τμημάτων ή γραφείων των υπηρεσιών, επιπέδου διεύθυνσης και άνω, με εντολή του Προϊσταμένου της οικείας υπηρεσίας. Αν οι διοικητές των υπηρεσιών, επιπέδου Αστυνομικού Σταθμού, ελλείπουν ή κωλύονται, και οι αναπληρωτές αυτών δεν είναι ανακριτικοί υπάλληλοι, τα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις χορηγούνται από τις αμέσως προϊστάμενες αυτών Αστυνομικές Αρχές.

2. Πιστοποιητικά και βεβαιώσεις, με την επιφύλαξη της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου, χορηγούνται στις εξής περιπτώσεις:

α. Όταν η χορήγηση από την Ελληνική Αστυνομία προβλέπεται από διάταξη νόμου, διατάγματος ή υπουργικής απόφασης και τα προς βεβαίωση ή πιστοποίηση περιστατικά εμπίπτουν στα έργα που σχετίζονται με την αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας όπως την καθορίζει ο νόμος και ο κανονισμός της. Αν τα ζητούμενα για πιστοποίηση ή βεβαίωση περιστατικά δεν προκύπτουν από τα τηρούμενα στην Υπηρεσία στοιχεία, μπορεί να εξακριβωθούν με αναζήτηση αυτών, εφόσον ανάγονται στην αρμοδιότητα και τη δυνατότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και η εξακρίβωσή τους μπορεί να γίνει κατά τρόπο βέβαιο και ασφαλή.

β. Για συμβάντα, για τα οποία καταχωρίζονται εγγραφές σε υπηρεσιακά βιβλία ή τηρούνται στοιχεία στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, στα πλαίσια της άσκησης των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων της Ελληνικής Αστυνομίας.

3. Αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου δίνεται αντί πιστοποιητικού ή βεβαίωσης ανάλογη έγγραφη απάντηση.

4. Αν τα ζητούμενα για πιστοποίηση ή βεβαίωση περιστατικά δεν προκύπτουν όλα από τα τηρούμενα στην Υπηρεσία στοιχεία ή δεν δύνανται να εξακριβωθούν, κατά τις διακρίσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, πιστοποιούνται ή βεβαιώνονται όσα προκύπτουν ή εξακριβώνονται κατά τρόπο βέβαιο, για δε τα λοιπά γίνεται σχετική μνεία στο πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση.

5. Πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις δεν χορηγούνται:

α. Όταν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

β. Όταν συντρέχουν οι λόγοι του άρθρου 22 του παρόντος διατάγματος, που δικαιολογούν την άρνηση χορήγησης αντιγράφων διοικητικών εγγράφων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας.

γ. Όταν για το προς πιστοποίηση γεγονός υπάρχει άλλη αρμόδια καθ’ ύλην Υπηρεσία.

δ. Όταν η πιστοποίηση ή βεβαίωση κάποιου γεγονότος απαιτεί ειδικές γνώσεις που δεν διαθέτουν οι αρμόδιοι για τη χορήγηση ή το προσωπικό τους.

6. Σε περίπτωση αμφιβολίας για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού ή της βεβαίωσης, η καταρχήν αρμόδια για τη χορήγηση Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας υποβάλλει τα σχετικά έγγραφα με τη γνώμη της στην προϊσταμένη Υπηρεσία, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση.

7. Στο κυρίως κείμενο των πιστοποιητικών και βεβαιώσεων αναγράφονται:

α. Η διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση.

β. Τα πιστοποιούμενα στοιχεία και οι πηγές από τις οποίες προκύπτουν αυτά. Από τα στοιχεία που αιτείται ο ενδιαφερόμενος αναγράφονται μόνο όσα προκύπτουν αναμφισβήτητα.

γ. Ο σκοπός και η Αρχή που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από τον ενδιαφερόμενο. Η αναγραφή, αντί αυτών, της φράσης «για νόμιμη χρήση» απαγορεύεται.

8. Τα χορηγούμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις χαρτοσημαίνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

9. Οι Υπηρεσίες που χορηγούν πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις τηρούν στο αρχείο τους σχέδια των εγγράφων αυτών.

10. Οι παράγραφοι 3, 4 και 5 του άρθρου 22 του παρόντος διατάγματος έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τη χορήγηση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.

Δείτε αναλυτικά το Προεδρικό Διάταγμα 103/2021.

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

send