logo-print

Κυρώθηκε από την Ελλάδα η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων (Ν. 4365/2015) - Τι προβλέπει

Η Συνθήκη είχε υπογραφεί από τη χώρα μας στις 3 Ιουνίου 2013

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α' 16/12.2.2016) ο Νόμος 4365/2016 με τον οποίο κυρώνεται η Συνθήκη Εμπορίας Όπλων, που υιοθετήθηκε στις 2 Απριλίου 2013 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υπογράφηκε από τη χώρα μας, στη Νέα Υόρκη, στις 3 Ιουνίου 2013.

Η κατάρτιση της συγκεκριμένης Συνθήκης κρίθηκε απαραίτητη από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ, ενόψει της ανάγκης αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης εμπορίας συμβατικών όπλων και πρόληψης της διοχέτευσης τους στην παράνομη αγορά ή για μη εξουσιοδοτημένη χρήση ή προς μη εξουσιοδοτημένους χρήστες, περιλαμβανομένης της διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών.

Σκοπός της Συνθήκης είναι, μεταξύ άλλων, να καθιερώσει όσο το δυνατό υψηλότερα κοινά διεθνή πρότυπα για τη ρύθμιση ή τη βελτίωση της ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου συμβατικών όπλων και να αποτρέψει και να εξαλείψει το παράνομο εμπόριο συμβατικών όπλων και να παρεμποδίσει την εκτροπή τους.

Η Συνθήκη, η οποία ισχύει για όλα τα συμβατικά όπλα του άρθρου 2, προβλέπει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μερών, την τήρηση εθνικού συστήματος ελέγχου για την εφαρμογή της Συνθήκης καθώς και την τήρηση αρχείων για τα συμβατικά όπλα τα οποία μεταφέρονται στο έδαφος τους ως τελικό προορισμό ή τα οποία έχουν άδεια διέλευσης ή μεταφόρτωσης σε έδαφος που τελεί υπό τη δικαιοδοσία τους.

Παράλληλα, η Συνθήκη απαγορεύει στα κράτη μέρη να αδειοδοτούν τη μεταφορά συμβατικών όπλων και πυρομαχικών, εάν η μεταφορά παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο του Κεφαλαίου VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα ως προς το εμπάργκο όπλων.

Ολόκληρη τη Συνθήκη μποείτε να βρείτε εδω.

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send