logo-print

Ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων: Που χρησιμοποιούνται τα όπλα που εξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση; (Vid)

Η ΕE είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων παγκοσμίως - Η Μέση Ανατολή είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πιο σημαντικός προορισμός των εξαγωγών

25/09/2017

16/11/2017

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Οι συγκρούσεις στη γειτονιά της Ευρώπης είναι πολλές και για αυτό ο αποτελεσματικό έλεγχος των εξαγωγών των όπλων είναι πιο απαραίτητος από ποτέ.

«Δεν μιλάμε μόνο για την ειρήνη ή για την εικόνα της Ευρώπης, μιλάμε για τη ζωή των πολιτών μας», υπενθυμίζει η Μποντίλ Βαλέρο, ευρωβουλευτής  από τη Σουηδία (Πράσινοι) και εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του ΕΚ.

Η αμυντική βιομηχανία στην ΕΕ παράγει μεγάλη ποικιλία όπλων, από ελαφρά όπλα έως πυρομαχικά, υποβρύχια, ραντάρ και ραδιοσυστήματα.

Σε πολλές περιπτώσεις όπλα που έχουν πωληθεί από ευρωπαϊκές χώρες σε αυταρχικά καθεστώτα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε εμφύλιους πολέμους και έχουν καταλήξει στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων.

Η ΕΕ είναι δεύτερη στις εξαγωγές όπλων. Ωστόσο την ίδια στιγμή τα κ-μ έχουν θέσει στον εαυτό νομικά δεσμευτική ρύθμιση, σε περιφερειακό επίπεδο, για τις εξαγωγές συμβατικών όπλων.

«Τα κριτήρια είναι ήδη αρκετά καλά αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι χώρες δεν τα πληρούν», δήλωσε η Βαλέρο εξηγώντας γιατί το Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καλεί την αναβάθμιση των ελέγχων των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπλων και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε κράτη μέλη που δεν συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές όπλων σε αριθμούς

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται μεταξύ των 10 κορυφαίων εξαγωγέων όπλων στον κόσμο. Αυτές είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Οι εξαγωγές των χωρών αυτών στο σύνολό τους βρέθηκαν στη δεύτερη θέση το 2015, στη λίστα με τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων, συγκεντρώνοντας το 26% των παγκόσμιων εξαγωγών συμβατικών όπλων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών προορίζεται για την εσωτερική αγορά. Η Μέση Ανατολή είναι, με μεγάλη διαφορά, ο πιο σημαντικό προορισμός των εξαγωγών της ΕΕ.

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Η προσημείωση υποθήκης Μετά τους ν. 4842/2021 και 4871/2021

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΉ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send