Νέα εμπόδια για την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για τη διατλαντική διαβίβαση δεδομένων
Σοβαρές αμφιβολίες για το αν η νέα συμφωνία παρέχει επαρκείς εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών
Η διαμόρφωση της τελικής συμφωνίας για τη διαβίβαση δεδομένων μεταξύ ΕΕ – Η.Π.Α., γνωστή και ως Privacy Shield, φαίνεται πως αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες και καθυστερήσεις απ’ ό,τι υπολογιζόταν αρχικά.
Μια ακόμα συνάντηση της επιτροπής που απαρτίζεται από αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και ένα εκπρόσωπο της Κομισιόν, απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία.
Σύμφωνα με την επιτροπή, τα μέλη της οποίας μπορούν να ασκήσουν βέτο στη συμφωνία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξετασθούν οι επιπτώσεις της προτεινόμενης συμφωνίας,
Η ανάγκη σύναψης μιας νέας συμφωνίας προέκυψε μετά την ακύρωση της προηγούμενης, της Safe Harbour, από το Δικαστήριο της ΕΕ, τον περασμένο Οκτώβριο, προκαλώντας νέες νομικές προκλήσεις στις επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης: Απόφαση ορόσημο από το Δικαστήριο της ΕΕ για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στις ΗΠΑ
Η νέα συμφωνία είναι σαφώς καλύτερη από τη Safe Harbour, αλλά ακόμα πολλές λεπτομέρειες της είναι ασαφείς και δυνητικά επιρρεπείς σε κατάχρηση, όπως για παράδειγμα προβλεπόμενες εξαιρέσεις που θα επέτρεπαν την μαζική παρακολούθηση των πολιτών της Ε.Ε. από τις Η.Π.Α..
Στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει υπάρξει συμφωνία της επιτροπής μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αλλά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν έχει δικαίωμα ψήφου και για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 16 κράτη μέλη, που να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ε.Ε.
Διαβάστε επίσης: Συμφώνησαν ΕΕ και ΗΠΑ για την αντικατάσταση της συμφωνίας Safe Harbor για τη διαβίβαση δεδομένων
Αν απορριφθεί η πρόταση από την επιτροπή, η Κομισιόν έχει τρεις επιλογές: να απορρίψει συνολικά την πρόταση (κάτι που κρίνεται ως απίθανο), να προσφύγει κατά του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ή να υποβάλει ένα νέο, αναθεωρημένο προσχέδιο.
Πηγή: arstechnica.co.uk