Νέο καθεστώς για τις άδειες σε κρατουμένους και φυλακές υψίστης ασφαλείας

02/02/2014

16/11/2017

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας και το καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους.

Όσον αφορά στις φυλακές, αυτές υπολογίζεται να λειτουργήσουν στις αρχές Μαρτίου στο Δομοκό. Αναμένεται βέβαια η αναβάθμιση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων σε όλα τα επίπεδα (κυρίως ασφαλείας), έπειτα από τις έντονες ανησυχίες που εξέφρασαν τόσο η τοπική κοινότητα όσο και αστυνομικοί.

Άδειες κρατουμένων

Στο ίδιο νομοσχέδιο για τη φυλακή υψίστης ασφαλείας, αναμένεται να περιληφθούν και οι ρυθμίσεις σχετικά με το καθεστώς χορήγησης αδειών σε κρατουμένους.

Το εν λόγω νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις που θα απαγορεύουν παντελώς τη χορήγηση αδειών σε άτομα «ιδιαίτερης επικινδυνότητας», που έχουν καταδικαστεί δηλαδή με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο, αλλά και άλλες περιπτώσεις επικίνδυνων κακοποιών που έχουν καταδικαστεί για βαρύτατα εγκλήματα. 

Έπειτα από το φιάσκο με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ολόκληρο το ισχύον πλαίσιο αδειών σε κρατουμένους. Αυτό βέβαια εν μέσω διαφωνιών και αντιπαραθέσεων για το αν ήταν ανεπαρκές το νομικό πλαίσιο ή πλημμελής η εφαρμογή του από τους υπευθύνους.

Σε κάθε περίπτωση στο εξής θα προβλέπονται αυστηρότερες προϋποθέσεις για χορήγηση αδειών σε όλους στους κρατουμένους γενικά. Παράλληλα, βαρύνουσα γνώμη θα έχουν οι εκπρόσωποι της εισαγγελικής και της δικαστικής αρχής στο συμβούλιο που θα  αποφασίζει για τη χορήγησή τους.

Πηγή: news247.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send