logo-print

«Όχι» στα POS από τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων

Προαιρετική η εγκατάσταση POS για τους δικηγόρους - Νομική στήριξη σε όσους δεχτούν πρόστιμο εξαιτίας της μη εγκατάστασης

24/07/2017

16/11/2017

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Προαιρετικό χαρακτήρα έχει η εγκατάσταση POS από τους δικηγόρους σύμφωνα με την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια Πρόεδροι δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν επιθυμούν, και συνεπώς δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν στα δικηγορικά τους γραφεία τερματικά αποδοχής καρτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ολομέλειας:

Η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS, μετά και την Γνωμοδότηση 3/2017 της ΑΠΔΠΧ, έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους.

Τούτο διότι αποσαφηνίστηκε ότι το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι πελάτες – εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές.

Συνεπώς, η ΚΥΑ 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτών, η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της ΚΥΑ από την Διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, είναι παράνομη λόγω παραβίασης, όχι της Γνωμοδότησης καθ’ εαυτήν, αλλά της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997), όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε.

Τούτο σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα ΚΥΑ κύρωση του προστίμου, έχει την δικονομική δυνατότητα  να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα.

Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος ΔΣΑ: Από τα POS δεν κερδίζει το κράτος, χάνει ο πολίτης και κερδίζουν οι τράπεζες

Στην προσπάθεια αυτή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα παρέχουν νομική στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της ως άνω ΚΥΑ έχει ασκηθεί Αίτηση Ακυρώσεως, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του ΣτΕ στις 11.10.2017.  

Οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δήλωσαν ομόφωνα ότι, σε συνέχεια των ανωτέρω, δεν επιθυμούν, και συνεπώς δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν στα δικηγορικά τους γραφεία τερματικά αποδοχής καρτών.

Πηγή: dsa.gr

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο, 2η έκδ., 2023

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

send