Οι νέες αλλαγές στον ΚΠολΔ: Συγκριτικός πίνακας παλαιών και νέων ρυθμίσεων (Ν. 5221/2025)
Αναρτάται συγκριτικός πίνακας με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο αστικό δικονομικό δίκαιο, με το Ν. 5221/2025 (Α΄ 133/28-7-2025).
Την έκδοση επιμελήθηκαν για λογαριασμό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ο Σύμβουλος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, σε συνεργασία με το Lawspot.
Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έκδοσης, ο νέος νόμος περιέχει κατ’ αρχάς μια σημαντική εξέλιξη για τον κλάδο των δικηγόρων, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των θεσμικών οργάνων: τη μεταφορά στους δικηγόρους και της έκδοσης διαταγών πληρωμής και απόδοσης μισθίου. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει έτι περαιτέρω, μετά τη μεταφορά της ύλης των προσημειώσεων, των κληρονομητηρίων, των σωματείων και των ενόρκων βεβαιώσεων, το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Διαβάστε επίσης: Οι τελικές αλλαγές στον ΚΠολΔ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου
Ταυτόχρονα συμβάλλει στην επιτάχυνση της απονομής της και στην αύξηση της δικηγορικής ύλης. Ήδη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο ρυθμός απονομής της Δικαιοσύνης έχει βελτιωθεί σε ποσοστό 19% εξ αυτού του λόγου, γεγονός που αποδεικνύει τη συμβολή των δικηγόρων στην επιτάχυνση της απονομής της.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στην κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας, ενώπιον συμβολαιογράφου. Σημαντικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι θεσμοθετήθηκε η ψηφιακή θυρίδα δίκης σε υλοποίηση της περαιτέρω ψηφιοποίησης του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης.
Ο πίνακας αποτελεί μια συστηματική αποτύπωση των τροποποιήσεων που επέρχονται -για ακόμα μια φορά- στο αστικό δικονομικό δίκαιο, με το Ν. 5221/2025 «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας -Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών - Τροποποιήσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης με σκοπό την επιτάχυνση της εκδίκασης - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης» (Α΄ 133/28-7-2025).
Τα τροποποιούμενα άρθρα παρατίθενται σε μορφή πίνακα, με συγκριτική επισκόπηση των παλαιών και των νέων ρυθμίσεων, ειδικότερα δε:
1) Οι κυριότερες τροποποιήσεις τονίζονται με έντονη γραφή (bold) μέσα στο κείμενο των διατάξεων, ώστε ο ερμηνευτής και ο εφαρμοστής του δικαίου να έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώνουν ευχερέστερα τι ακριβώς αλλάζει σε σχέση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς.
2) Όπου, δίπλα στον αριθμό κάθε άρθρου, αντί για τον τίτλο του, αναφέρεται συγκεκριμένη παράγραφος, σημαίνει ότι ο νόμος τροποποιεί μόνο την παράγραφο αυτή και το υπόλοιπο άρθρο παραμένει ως έχει.
Μετά από παρέμβαση του δικηγορικού σώματος, η έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Μέρος Α΄ «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας - Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών») μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2026 (αντί της 16ης Σεπτεμβρίου 2025), εξαιρουμένων των νέων άρθρων 807 παρ. 1, 808 και 808Α ΚΠολΔ, 1769, 1773 και 1778 ΑΚ και 10 ΝΔ 3082/1954 σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών και την κήρυξη ιδιόγραφης διαθήκης ως κυρίας, των οποίων η ισχύς αρχίζει από την 1η Νοεμβρίου 2025.
Η ισχύς των εξαιρετικών ρυθμίσεων σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό των εκκρεμών ανακοπών κατά αναγκαστικής εκτέλεσης (Μέρος Β΄ «Παρεμβάσεις για τη μείωση του χρόνου εκδίκασης ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης») αρχίζει από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των σχετικών αιτήσεων.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα εδώ.