logo-print

Οι βασικοί άξονες των μεταρρυθμίσεων στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σταδιακές, ισορροπημένες και στοχευμένες οι μεταρρυθμίσεις στο δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο, Andrus Ansip

26/11/2015

29/01/2018

Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αναθεωρηθεί στο σύνολό της, αλλά να μεταρρυθμιστεί με έναν σταδιακό, ισορροπημένο και στοχευμένο τρόπο, σύμφωνα με τον Επίτροπο της ΕΕ για την ψηφιακή ενιαία αγορά, Andrus Ansip.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου, ο Ansip δήλωσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για την πνευματική ιδιοκτησία στην ΕΕ θα ενταχθούν σε ένα "έγγραφο στρατηγικής" τον επόμενο μήνα, ενώ αποκάλυψε μερικές από τις αλλαγές που σκοπεύει να προωθήσει η Κομισιόν.

Διασυνοριακή πρόσβαση σε online περιεχόμενο για όλους τους Ευρωπαίους

Όπως επεσήμανε ο Andrus Ansip, στόχος της Κομισιόν είναι η παροχή δυνατότητας διασυνοριακής πρόσβασης σε online περιεχόμενο στους Ευρωπαίους πολίτες.

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί στους ανθρώπους που είναι συνδρομητές υπηρεσιών online περιεχομένου σε μια χώρα της ΕΕ (για βιβλία, μουσική, παιχνίδια, ταινίες, θέατρο, αθλητικές διοργανώσεις κλπ) να χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες αυτές όταν ταξιδεύουν σε άλλη χώρα, κάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν σήμερα.

Στρατηγική «follow the money» για τις ιστοσελίδες με πειρατικό περιεχόμενο

Παράλληλα, ο Επίτροπος Ansip αναφέρθηκε στα σχέδια της Κομισιόν για έλεγχο της ροής του χρήματος προς τις ιστοσελίδες που παρέχουν πρόσβαση σε υλικό που προσβάλει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, δεν κατέστη σαφές από τα σχόλιά του, κατά πόσον τα σχέδια θα τεθούν σε νομοθετικό επίπεδο ή θα ακολουθηθεί το παράδειγμα των εθελοντικών πρωτοβουλιών που ήδη εφαρμόζονται σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 22% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι είναι αποδεκτό να κατεβάζει ή να αποκτά πρόσβαση παράνομα σε περιεχόμενο (βιβλία, ταινίες, μουσική, κλπ) που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, όταν δεν υπάρχει νόμιμη εναλλακτική λύση στη χώρα τους.

Αυτό, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ansip, δείχνει ξεκάθαρα πόσο σημαντικό είναι να παρασχεθεί στους Ευρωπαίους μια νόμιμη εναλλακτική λύση, εν μέρει και με τη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης.

Παράλληλα, η Κομισιόν καταστρώνει ήδη σχέδια για την αντιμετώπιση της πειρατείας, υιοθετώντας την προσέγγιση “follow the money”, συνεργαζόμενη με μεγάλες εταιρείες και επαγγελματίες του χώρου της διαφήμισης, προκειμένου να διακόψει τις ροές εσόδων των ιστοσελίδων με παράνομο περιεχόμενο.

Σύγκλιση ως προς τις εξαιρέσεις στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Στόχος των μεταρρυθμίσεων του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ θα είναι επίσης να διασφαλιστεί ότι οι εξαιρέσεις και οι περιορισμοί στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας θα είναι «πιο στενά ευθυγραμμισμένες» μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.

«Το χάος των εξαιρέσεων από τους κανόνες που ισχύουν στις 28 χώρες της ΕΕ αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ansip.

Ψηφιοποίηση έργων «εκτός εμπορίου»

Το νέο πλαίσιο για την πνευματική ιδιοκτησία στην ΕΕ θα καταστήσει ευκολότερη την ψηφιοποίηση των «out-of-commerce» έργων.

Out-of-commerce είναι ένας όρος που αναφέρεται σε υλικό (όπως π.χ. βιβλία) που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, αλλά δεν διατίθεται πλέον εμπορικά στο κοινό, εκτός ίσως από βιβλιοθήκες ή καταστήματα μεταχειρισμένων ειδών.

«Θα καταστήσουμε ευκολότερη την ψηφιοποίηση των έργων αυτών προκειμένου να γίνουν ευρύτερα και ευκολότερα διαθέσιμα σε όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Επίτροπος Ansip.

Αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τις καλωδιακές και δορυφορικές μεταδόσεις

Μία από τις επιλογές που εξετάζονται για τη βελτίωση της διασυνοριακής πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο είναι και η μεταρρύθμιση της οδηγίας για τις καλωδιακές και δορυφορικές μεταδόσεις.

Η Κομισιόν, η οποία έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες επανεξέτασης της Οδηγίας από τον Αύγουστο, επεξεργάζεται το πώς θα μπορέσει να επεκτείνει το πεδίο της και σε εκπομπές online τηλεόρασης και ραδιοφώνου.

Ποινικός Κώδικας Ι
Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ