Παρέμβαση της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για «αρνητικά φαινόμενα του αθλητισμού»
Φαινόμενα βίας, χειραγώγηση αγώνων και ντόπινγκ αποτελούν βασικές μορφές νοσηρότητας του αθλητισμού, που ξεπερνούν τα όρια της αθλητικής δραστηριότητας και χρήζουν της παρέμβασης του ποινικού δικαίου (εγκύκλιος 13/2022)
Εγκύκλιο με θέμα τα αρνητικά φαινόμενα του αθλητισμού εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (εγκύκλιος 13/2022).
Η Εισαγγελία επεσήμανε, ειδικότερα, πως τα φαινόμενα βίας, η χειραγώγηση αγώνων και το ντόπινγκ αποτελούν τις τρεις βασικές μορφές νοσηρότητας του αθλητισμού, που ξεπερνούν τα όρια της αθλητικής δραστηριότητας και χρήζουν της παρέμβασης του ποινικού δικαίου.
Ως προς τις πράξεις βίας, η Εισαγγελία επεσήμανε ιδίως την υποχρεωτική εφαρμογή της διαδικασίας των άρθρων 418 επ. Κ.Π.Δ., εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, και την, σε κάθε περίπτωση, εκδίκαση των αδικημάτων αυτών εντός 30 ημερών. Επιβάλλεται δε η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της σύγχρονης τεχνολογίας και γενικώς η συνδυαστική χρήση όλων των πρόσφορων αποδεικτικών μέσων για την διαλεύκανση των αδικημάτων αυτών και την αποφυγή παραμονής των δραστών εκτός των τιμωρητικών μηχανισμών της Πολιτείας.
Προς τούτο, αυτά τα εγκλήματα έχουν αναχθεί στις λίγες περιπτώσεις της με ειδικό τρόπο διενέργειας της ανακριτικής έρευνας, κατ' άρ. 254 ΚΠΔ.
Ακολούθως, ως προς τη χειραγώγηση αγώνων (άρθ. 132 Ν. 2725/1999), η Εισαγγελία τόνισε πως η δωροδοκία και η δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, κατά κανόνα, συρρέει αληθώς με άλλα εγκλήματα, όπως π.χ. με τη συγκρότηση, ένταξη, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, την απάτη, την εκβίαση και τον παράνομο στοιχηματισμό. Πρόκειται δηλαδή, κατά κανόνα, για πλέγμα αξιοποίνων πράξεων που διαπράττεται από περισσοτέρους, με ιδιαίτερη επικινδυνότητα για την κοινωνία.
Τέλος, όσον αφορά στο ντόπινγκ, το προστατευόμενο έννομο αγαθό με τις σχετικές διατάξεις (άρθ. 128 Θ Ν. 2725/1999) είναι αυτό της γνησιότητας του αθλητικού αποτελέσματος και όχι η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα. Και οι περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται να τυγχάνουν άμεσης διερεύνησης, ιδίως ως προς τον τρόπο και εν γένει τις συνθήκες διακίνησης των απαγορευμένων αυτών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της αγωνιστικής απόδοσης των αθλητών.
Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr.