logo-print

Περισσότερη δράση για την προστασία της ψυχικής υγείας ζητούν οι ευρωβουλευτές

01/07/2022

01/07/2022

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας εγείρει την ανησυχία των ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζητούν την ανάληψη περισσότερων μέτρων για την προστασία της.

Ο αντίκτυπος του COVID-19 στη ψυχική υγεία

Η πανδημία και η επικείμενη οικονομική κρίση είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη ψυχική υγεία και ευημερία του κόσμου, αυξάνοντας τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους και τα ποσοστά κατάθλιψης και άγχους. Η ψυχική υγεία δεν αντιμετωπίζεται το ίδιο σοβαρά όσο η σωματική, τονίζει η έκθεση της επιτροπής απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων σχετικά με την ψυχική υγεία στον ψηφιακό κόσμο της εργασίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 64 % των νέων ηλικίας 18 έως 34 ετών αντιμετώπισαν κίνδυνο κατάθλιψης το 2021 λόγω έλλειψης απασχόλησης και οικονομικών και εκπαιδευτικών προοπτικών, καθώς και λόγω μοναξιάς και κοινωνικής απομόνωσης.

Προστασία της ψυχικής υγείας στην εργασία

Η έκθεση καλεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν το υψηλό ποσοστό των προβλημάτων ψυχικής υγείας και να βρουν τρόπους πρόληψης στον κόσμο της ψηφιακής εργασίας. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη εξάλειψης της βίας, των διακρίσεων και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.

Ζητά επίσης ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την τηλεργασία σε ολόκληρη την ΕΕ χωρίς να υπονομεύονται οι συνθήκες εργασίας των τηλεργαζομένων. Τονίζει δε ότι ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να αποσαφηνίζει τις συνθήκες εργασίας, να διασφαλίζει ότι τέτοιου είδους εργασία εκτελείται σε εθελοντική βάση και ότι τα δικαιώματα, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, ο φόρτος εργασίας και τα πρότυπα επιδόσεων των εργαζομένων και των τηλεργαζομένων βρίσκονται στα ίδια επίπεδα.

Προτείνει επίσης την εφαρμογή ευέλικτων ωραρίων εργασίας για την καταπολέμηση του άγχους, καθώς και την εκπαίδευση και την κατάρτιση των εργαζομένων σε θέματα ψυχικής υγείας.

Καλεί επιπλέον την Επιτροπή να ορίσει το 2023 ως Ευρωπαϊκό Έτος Καλής Ψυχικής Υγείας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητες σχετικά με την ψυχική υγεία.

Σε έκθεση του Ιουλίου 2020 σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη δημόσια υγεία μετά την κρίση COVID-19, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τη ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτησε την κατάρτιση ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη ψυχική υγεία.

Το 2021, το Κοινοβούλιο ζήτησε την προστασία του δικαιώματος στην αποσύνδεση από την εργασία εκτός εργασιακού ωραρίου.

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της έκθεσης για τη ψυχική υγεία στον ψηφιακό κόσμο της εργασίας κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 4ης-7ης Ιουλίου.

Πηγή: europarl.europa.eu
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ