Πολωνία: Το να ζητάς από κάποιον να πει δημόσια το όνομά του είναι επεξεργασία δεδομένων
Ο οδηγός του λεωφορείου ζητούσε τα ονόματα των επιβατών για να ελέγξει το αρχείο με τα εισιτήρια που είχαν αγοραστεί ηλεκτρονικά
Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πολωνική αρχή προστασίας δεδομένων UODO για την απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας σχετικά με το κύρος απόφασής της.
Η πολωνική αρχή είχε εξετάσει καταγγελία επιβάτη λεωφορείου, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για την παραβίαση του δικαιώματός του στην προστασία των προσωπικών δεδομένων από τον οδηγό του λεωφορείου. Η παραβίαση αυτή είχε τελεστεί με την υποχρέωση που του επιβλήθηκε να εκφωνήσει το ονοματεπώνυμό του κατά την ώρα της επιβίβασης και ενώπιον των υπολοίπων επιβατών.
Η έρευνα του UODO έδειξε πως η εκφώνηση των στοιχείων των επιβιβαζομένων επιβατών ζητείτο προκειμένου ο οδηγός να ελέγχει τα στοιχεία αυτά έναντι των ηλεκτρονικών αρχείων που τηρούσε η εταιρεία σχετικά με τα πρόσωπα που τα είχαν αγοράσει ηλεκτρονικά. Η πρακτική αυτή κρίθηκε παράνομη, αφού παραβίαζε τόσο την αρχή της εμπιστευτικότητας των δεδομένων (άρθρο 5 παρ.1στ’ ΓΚΠΔ), όσο και τη νομική βάση της εκτέλεσης σύμβασης του άρθρου 6 παρ.1β’ ΓΚΠΔ.
Διαβάστε επίσης: Πρόστιμο για τον άτυπο ορισμό Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων
Η εταιρεία που διαχειρίζεται τα λεωφορεία προσέβαλε την απόφαση του UODO ενώπιον του επαρχιακού διοικητικού δικαστηρίου και δικαιώθηκε. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η πολωνική αρχή ήταν αναρμόδια να εξετάσει την καταγγελία και να επιβάλει διοικητικά μέτρα και κυρώσεις, αφού η καταγγελθείσα πρακτική δεν αποτελεί πράξη επεξεργασίας, ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στο νομοθετικό πλαίσιο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Η εκφώνηση του ονόματος του καταγγέλλοντος δεν αποτέλεσε επεξεργασία δεδομένων, ως εκ τούτου ο UODO όφειλε να έχει απορρίψει την καταγγελία λόγω αναρμοδιότητας, ο δε καταγγέλλων μπορούσε να έχει κινηθεί δικαστικά.
Η πολωνική αρχή προσέβαλε την απόφαση ακύρωσης στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το οποίο συντάχθηκε μαζί της και έκρινε πως η παρέμβασή της υπήρξε νόμιμη.
Σύμφωνα με την απόφασή του, όπως αυτή αναφέρεται σε σύνοψη από την πολωνική αρχή, το όνομα αποτελεί προσωπικό δεδομένο, αφού μέσω αυτού ταυτοποιείται ένα πρόσωπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επίμαχη πρακτική αποτελούσε επεξεργασία δεδομένων, αφού το όνομα αυτό αποτελούσε μέρος ενός αρχείου, το οποίο είχε δημιουργηθεί από την εταιρεία και βρισκόταν στη διάθεση του οδηγού. Η σύγκριση των δεδομένων του αρχείου αυτού με τα στοιχεία του επιβιβαζόμενου επιβάτη αποτελεί πράξη επεξεργασίας που πραγματοποιείται από τον οδηγό, με την ιδιότητα του εκπροσώπου του υπευθύνου επεξεργασίας.
Κατά συνέπεια, η πολωνική αρχή προστασίας δεδομένων ήταν αρμόδια να εξετάσει την καταγγελία.