Προστασία των δικαιωμάτων υπόπτων και κατηγορουμένων σε ποινικές υποθέσεις

15/12/2013

16/11/2017

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με δύο ευρωπαϊκές οδηγίες και με το οποίο παρέχεται προστασία στα δικαιώματα των Ελλήνων και αλλοδαπών παραβατικών ατόμων.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις του κ. Αθανασίου, παρέχουν προστασία στα δικαιώματα των εμπλεκόμενων σε παραβατικές πράξεις (υπόπτους ή κατηγορούμενους), που δεν κατανοούν τη ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα στα άτομα αυτά παρέχεται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος γραπτή μετάφραση όλων των ουσιωδών εγγράφων ή αποσπασμάτων τους, όπως η οποιαδήποτε απόφαση για στέρηση της ελευθερίας, τα έγγραφα απαγγελίας κατηγορίας, δικαστική απόφαση κλπ.. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις η μετάφραση μπορεί να είναι προφορική ή / και περιληπτική.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στον (Έλληνα ή αλλοδαπό) ύποπτο τέλεσης παράνομης πράξης ή κατηγορούμενο, ο οποίος συλλαμβάνεται ή κρατείται, παρέχεται άμεσα έγγραφο, το οποίο αναφέρει τα δικαιώματά του.

Το έγγραφο αυτό, το οποίο επιτρέπεται να διατηρεί στην κατοχή του ο κατηγορούμενος καθ' όλη τη διάρκεια της στέρησης της ελευθερίας του, περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά τα παρακάτω δικαιώματά:

1) το δικαίωμα παράστασης με συνήγορο,

2) το δικαίωμα και τις προϋποθέσεις παροχής δωρεάν νομικών συμβουλών,

3) το δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με την κατηγορία,

4) το δικαίωμα διερμηνείας και μετάφρασης,

5) το δικαίωμα σιωπής,

6) το δικαίωμα πρόσβασης στο υλικό της δικογραφίας,

7) το δικαίωμα ενημέρωσης των προξενικών αρχών και ενός επιπλέον προσώπου,

8) το δικαίωμα σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη,

9) τον ανώτατο αριθμό ωρών ή ημερών κατά τις οποίες ο κατηγορούμενος μπορεί να στερηθεί της ελευθερίας του, προτού προσαχθεί ενώπιον δικαστικής αρχής και

10) πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες προσβολής του νόμιμου χαρακτήρα της σύλληψης ή της κράτησης.

Τα έξοδα διερμηνείας και μετάφρασης των αναγκαίων εγγράφων και των δικαστικών αποφάσεων παρέχονται δωρεάν στον αλλοδαπό και βαρύνουν εξ΄ ολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαδικασίας.

Πηγή: news247.gr

Σχετικοί Τομείς

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send