Προϋπηρεσία δημοσίου υπαλλήλου ως δικηγόρου για μισθολογική προαγωγή (ΣτΕ 1587/2021)
Η άσκηση δικηγορίας από τον δημόσιο υπάλληλο προ του διορισμού του δεν συνιστά την απαιτούμενη προϋπηρεσία για την εξέλιξή του στα μισθολογικά κλιμάκια και τη χορήγηση επιδόματος χρόνου υπηρεσίας
Με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ 1587/2021) έκρινε το ζήτημα του συνυπολογισμού της προϋπηρεσίας δημοσίου υπαλλήλου ως δικηγόρου, με σκοπό τη μισθολογική του προαγωγή.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, απαραίτητη προϋπόθεση για τον συνυπολογισμό ορισμένης προϋπηρεσίας, προκειμένου για την εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια και την χορήγηση επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, είναι η εν λόγω προϋπηρεσία να συνιστά «πραγματική δημόσια υπηρεσία».
Σύμφωνα δε με τη διάταξη του άρθρου 155 παρ. 4 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007), η «πραγματική δημόσια υπηρεσία» πρέπει να έχει παρασχεθεί στον εν στενή εννοία δημόσιο τομέα (ήτοι το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης) με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή να αναγνωρίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία με βάση ειδικές διατάξεις.
Το δικαστήριο έκρινε πως τέτοια προϋπηρεσία δεν συνιστά ο χρόνος άσκησης δικηγορίας εκ μέρους του δημοσίου υπαλλήλου, προ του διορισμού του, δεδομένου ότι οι δικηγόροι, ως εκ της φύσεως του λειτουργήματός τους, ουδέποτε συνδέονται προς τον εντολέα τους με υπαλληλική σχέση ή με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αλλά αποκλειστικά με σχέση εντολής του ιδιωτικού δικαίου ελευθέρως ανακλητή, έστω και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους με πάγια αντιμισθία.
Το δικαστήριο τόνισε πως η ανωτέρω ρύθμιση δεν συνιστά αδικαιολόγητη δυσμενή μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων με προϋπηρεσία στην άσκηση δικηγορίας έναντι των συναδέλφων τους που έχουν προϋπηρεσία στον εν στενή εννοία δημόσιο τομέα, δεδομένου ότι πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών υπαλλήλων, των οποίων η προϋπηρεσία έχει διανυθεί υπό εντελώς διαφορετικούς όρους και συνθήκες.
Δείτε την περίληψη της απόφασης στο adjustice.gr.