logo-print

To scraping είναι σχεδόν πάντοτε παράνομο

Η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων δημοσίευσε εγχειρίδιο για τους όρους υπό τους οποίους μπορεί κάποιος να μαζεύει δεδομένα από το διαδίκτυο

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Ως scraping ορίζεται η αυτοματοποιημένη συλλογή και αποθήκευση πληροφοριών από το διαδίκτυο. Το scraping από ιδιώτες πρακτικά δεν επιτρέπεται ποτέ. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων ΑΡ στο τελευταίο εγχειρίδιο που δημοσίευσε στα ολλανδικά.

Σύμφωνα με την αρχή, οι ιδιώτες μπορούν να συλλέξουν δεδομένα μέσω scraping, μόνο εφόσον το κάνουν με τρόπο απολύτως στοχευμένο.

Στο scraping, ένα πρόγραμμα «μαζεύει» με τρόπο αυτοματοποιημένο δεδομένα από το διαδίκτυο, για παράδειγμα μέσω σάρωσης σε social media. Το scraping σχεδόν πάντα οδηγεί στη συλλογή προσωπικών δεδομένων, κάτι που προκαλεί κινδύνους για την ιδιωτικότητα. Το scraping μπορεί να συλλέξει προσωπικά δεδομένα μεγάλου αριθμού προσώπων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, οι δε πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν να αφορούν πολλαπλές πτυχές της ζωής ενός προσώπου. Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν και πάσης φύσεως ευαίσθητα ή ποινικά δεδομένα, τα οποία κατά κανόνα δεν επιτρέπεται να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται.

Η παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Το scraping σχεδόν πάντοτε θα αποτελεί παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, για παράδειγμα:

- η σάρωση του διαδικτύου προκειμένου να δημιουργηθούν προφίλ προσώπων, τα οποία στη συνέχεια θα διατεθούν προς πώληση

- το scraping πληροφοριών από μη δημόσιους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ιδιωτικά forums

- το scraping δεδομένων από δημόσιους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, προς τον σκοπό της εξέτασης υπόθεσης σχετικά με ασφαλιστική κάλυψη

Οι οδηγίες της ΑΡ δεν απευθύνονται προς τη διοίκηση, μολονότι και το κρατικό scraping εμφανίζει σημαντικούς κινδύνους και πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες.

Διαβάστε επίσης: Web scraping: Νόμιμη η «ιστοσυγκομιδή» από το LinkedIn σύμφωνα με δικαστήριο στις ΗΠΑ

Η αποκάλυψη δεν αποτελεί συγκατάθεση

Μια δημοφιλής παρανόηση είναι πως το scraping μπορεί να επιτρέπεται, αφού οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο είναι ούτως ή άλλως ορατό από τους πάντες. «Το γεγονός όμως πως μια πληροφορία για κάποιον είναι δημόσια δεν σημαίνει πως κάποιος άλλος έχει δικαίωμα να τη σαρώσει», επισημαίνει ο πρόεδρος της ολλανδικής αρχής. «Ακόμη και αν ποστάρεις στον λογαριασμό σου στα social media την είδηση πως κέρδισες το λαχείο ή πως έκανες μια επέμβαση, αυτό δεν σημαίνει πως δίνεις την άδεια σε κάποιον να συλλέξει τα δεδομένα σου. Η άδεια αυτή θα απαιτούσε να έχει προηγουμένως ερωτηθεί, κάτι το οποίο είναι συνήθως αδύνατο στην περίπτωση του scraping».  

Πρακτικά αδύνατη η νομιμότητα

Στην πράξη, το scraping από ιδιώτες μπορεί να είναι νόμιμο μόνο στη βάση του εννόμου συμφέροντος. Ωστόσο, η νομική βάση αυτή συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, το scraping δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τον αποκλειστικό σκοπό του οικονομικού κέρδους, αφού στην περίπτωση αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.

Εξαιρέσεις

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, το scraping μπορεί να επιτρέπεται. Ένα τέτοια παράδειγμα είναι η «οικιακή χρήση»: όταν ένα φυσικό πρόσωπο χρησιμοποιεί scraping για ένα προσωπικό ερασιτεχνικό project και μοιράζεται τα αποτελέσματα με λίγους φίλους του, τότε ο ΓΚΠΔ δεν εφαρμόζεται, ως εκ τούτου το scraping επιτρέπεται.

Επιτρεπτή μπορεί να είναι η χρήση του και όταν αυτό γίνεται με τρόπο αυστηρά στοχευμένο. Για παράδειγμα, όταν ένας φορέας σαρώνει ενημερωτικές ιστοσελίδες προκειμένου να αντλήσει ειδήσεις που τον αφορούν.

Από το δελτίο τύπου της ολλανδικής αρχής.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send