logo-print

Σκοτώνει η πειρατεία τη μουσική;

Έρευνα έδειξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η πειρατεία μπορεί να ενισχύσει τη μουσική βιομηχανία

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Η πειρατεία δεν έχει πάντα αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία μουσικής, αλλά ενίοτε μπορεί να την ενισχύσει, προσφέροντας δωρεάν προώθηση ενός άλμπουμ, σύμφωνα με ακαδημαϊκή έρευνα του Jonathan Lee του Queen’s University Department of Economics.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εν λόγω έρευνα η πειρατεία δε σκοτώνει πάντα τη μουσική αλλά οι αρνητικές ή θετικές επιδράσεις εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως ο καλλιτέχνης και το είδος μουσικής.

Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από 250.000 άλμπουμ και 4,8 εκατομμύρια παράνομες λήψεις από μια δημοφιλή ιστοσελίδα torrent, κατέληξε στο ότι, παρόλο που η παράνομη λήψη έργων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει από οικονομικής απόψεως περιορισμένα αρνητικές συνέπειες στη νόμιμη πώληση, το αρνητικό αποτέλεσμα οφείλεται στον περιορισμό των μη ψηφιακών  πωλήσεων, ενώ, αντίθετα, οι πωλήσεις των ψηφιακών αντιτύπων ενισχύονται.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η παράνομη λήψη ευνοεί τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ οι άγνωστοι καλλιτέχνες ευνοούνται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σημειώνεται, όμως, ότι  έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από το 2008, που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικά σήμερα, δεδομένης της μεγάλης αλλαγής της μουσικής βιομηχανίας από τότε.

Πηγή:  torrentfreak.com

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ