Στην τελική ευθεία η νομοθετική διάταξη για το φόρο υπεραξίας ακινήτων

26/02/2014

29/01/2018

Στην τελική μορφή της νομοθετικής διάταξης σχετικά με τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα φαίνεται ότι καταλήγει η κυβέρνηση.

Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με βάση το πραγματικό τίμημα που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται με συντελεστή 15%. Ο φόρος θα παρακρατείται από τον συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή των συμβολαίων και θα αποδίδεται στην εφορία.  

Παράλληλα, με τη νομοθετική ρύθμιση θα καλυφθούν κάποια ακόμα επιμέρους ζητήματα, όπως:

α. Η υπεραξία, η οποία υπολογίζεται από την τιμή πώλησης του ακινήτου μείον την τιμή αγοράς του, θα απομειώνεται με βάση έναν συντελεστή αποπληθωρισμού για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνεται υπόψη ο δείκτης τιμών καταναλωτή.

β. Για τα ακίνητα για τα οποία δεν είναι δυνατόν να βρεθεί η τιμή κτήσης, η προσέγγιση της θα γίνεται με βάση μαθηματικό τύπο, ο συντελεστής απομείωσης του οποίου θα προκύπτει από ένα κλάσμα με αριθμητή τον συντελεστή τιμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά το έτος κτήσης και παρονομαστή τον συντελεστή τιμών της ΕΛΣΤΑΤ κατά το έτος πώλησης.

γ. Η μη επιβολή φόρου σε ακίνητα που αποκτήθηκαν προ 25ετίας.

δ. Η αφαίρεση του ποσού των 25.000 ευρώ από την υπεραξία, μετά και την εφαρμογή του συντελεστή απομείωσης, για όσα ακίνητα έχουν διακρατηθεί περισσότερα από πέντε χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στo naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.