logo-print

Στον χώρο Σένγκεν εντάχθηκαν η Βουλγαρία και η Ρουμανία

Χωρίς ελέγχους τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, εκκρεμεί η ένταξη και των χερσαίων συνόρων

02/04/2024

03/04/2024

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11

Στις 31 Μαρτίου, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έγιναν μέλη του χώρου Σένγκεν: οι κανόνες Σένγκεν θα ισχύουν και στα δύο κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης θεωρήσεων Σένγκεν και οι έλεγχοι στα εσωτερικά εναέρια και θαλάσσια σύνορα θα αρθούν.

Η Επιτροπή χαιρετίζει θερμά αυτό το επίτευγμα, το οποίο ακολουθεί την ιστορική απόφαση του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2023. Η προσχώρηση των δύο αυτών κρατών μελών στη Σένγκεν θα καταστήσει τον κοινό χώρο πιο ελκυστικό, επεκτείνοντας σημαντικά τον μεγαλύτερο κοινό χώρο Σένγκεν στον κόσμο, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, τα δύο κράτη μέλη έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν από τις 31 Μαρτίου 2024. Τα πλαίσια συνεργασίας που δρομολογήθηκαν νωρίτερα τον Μάρτιο από την Επιτροπή μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία βασίζονται στην επιτυχή εφαρμογή των πιλοτικών σχεδίων για ταχείες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής. Με αυτά τα πλαίσια συνεργασίας, η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα συμβάλουν περαιτέρω στην ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των συνόρων και της μετανάστευσης, καθώς και στις κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ασφάλειας της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα και των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια περιφερειακή πρωτοβουλία για την αστυνομική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών κατά μήκος των διαδρομών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Αυστρίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Αυτό θα επιτρέψει την από κοινού και βιώσιμη αντιμετώπιση των σχετικών προκλήσεων, μεταξύ άλλων όσον αφορά το διασυνοριακό έγκλημα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν διαρκώς επιδείξει υψηλό επίπεδο δέσμευσης για τη διασφάλιση της επαρκούς προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ενεργούν συνεχώς ως βασικοί συντελεστές της εσωτερικής ασφάλειας του χώρου Σένγκεν.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και των άλλων χωρών Σένγκεν. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στην Προεδρία του Συμβουλίου ώστε να διασφαλίσει ότι η απόφαση για τα χερσαία σύνορα μπορεί να ληφθεί το 2024.

Ιστορικό

Ήδη από το 2011, η Επιτροπή επιβεβαίωσε στις εκθέσεις αξιολόγησης του Σένγκεν ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις για να είναι πλήρως μέλη του χώρου Σένγκεν. Η Επιτροπή υποστήριξε ενεργά αυτή τη διαδικασία.

Ο χώρος Σένγκεν χωρίς έλεγχο στα εσωτερικά του σύνορα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα επιτεύγματα των πολιτών της ΕΕ. Αυτό που ξεκίνησε ως διακυβερνητικό σχέδιο μεταξύ πέντε κρατών μελών το 1985 - Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες - επεκτάθηκε σταδιακά και έγινε σήμερα ο μεγαλύτερος χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας στον κόσμο. Εκτός από τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, η Σένγκεν ωφελεί σημαντικά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send