Θέματα εξετάσεων πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων (Θ έκδοση)

24/06/2019

27/06/2019

Σε συνέχεια της σχετικής πρωτοβουλίας, δημοσιεύεται η νέα (9η) έκδοση των θεμάτων εξετάσεων του διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, ο πανελλήνιος διαγωνισμός για την απόκτηση της άδειας δικηγόρου καθιερώθηκε με το νέο Κώδικα Δικηγόρων (Ν. 4194/2013) και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τη β’ εξεταστική περίοδο του έτους 2015.

Το νέο σύστημα περιλαμβάνει αποκλειστικά γραπτές εξετάσεις επί πρακτικών θεμάτων στα ακόλουθα πέντε μαθήματα:

1) Αστικό Δίκαιο και Πολιτική Δικονομία, 2) Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία, 3) Εμπορικό Δίκαιο, 4) Δημόσιο Δίκαιο, Διοικητική Διαδικασία και Διοικητική Δικονομία, και 5) Κώδικας Δικηγόρων και Κώδικας Δεοντολογίας.

Στην ανά χείρας, ένατη (θ’) έκδοση παρατίθενται, ελαφρώς επεξεργασμένα, τα θέματα εξετάσεων του πανελλήνιου διαγωνισμού υποψηφίων δικηγόρων, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου διαγωνισμού (21-23 Ιουνίου 2019).

Δεν συμπεριλαμβάνονται τα θέματα εξετάσεων του παλαιού συστήματος, καθώς αυτά έχουν καταστεί απαρχαιωμένα και δεν παρουσιάζουν πλέον εκπαιδευτική χρησιμότητα.

Συγχρόνως, η ήδη οκτάκις εφαρμογή του νέου συστήματος παρέχει επαρκές υλικό για μελέτη είτε κατά μόνας είτε κατά τη διεξαγωγή των σεμιναρίων που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών.

Την έκδοση επιμελήθηκαν οι δικηγόροι Μαρία Αγγελή (Γεν. Γραμματέας ΕΑΝΔΑ), Γιώργος Αργυρόπουλος (Αντιπρόεδρος ΕΑΝΔΑ), Ιωάννης - Μαρίνος Καταγάς (Υπεύθυνος Επικοινωνίας ΕΑΝΔΑ) και Διονύσιος - Ευγένιος (Διογένης) Πανάγαρης.

Ευχαριστίες οφείλονται στους συναδέλφους Σωτήρη Διαμαντόπουλο, Αλέξανδρο Μαντζούτσο και Βενιαμίν Μπατή, για την παραχώρηση των δικαιωμάτων της παρούσας έκδοσης.

Όπως και όλες οι προηγούμενες εκδόσεις, διατίθεται δωρεάν, με την ευχή να αποτελέσει ένα πρακτικό και χρήσιμο βοήθημα για τους νεότερους συναδέλφους που προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στους μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Δείτε αναλυτικά τα Θέματα Εξετάσεων Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων (Θ Έκδοση)

Λέξεις-Κλειδιά

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send