logo-print

Τι προβλέπουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την ουδετερότητα του διαδικτύου

Από 30/4/2016 η αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου καθιερώνεται για πρώτη φορά στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Τους κανόνες που θα διέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με τη θέσπιση των κανόνων αυτών, στους οποίους συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η πρώτη φορά που καθιερώνεται η αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νέο πλαίσιο εγγυάται την ύπαρξη ενός ανοικτού διαδικτύου και προστατεύει το δικαίωμα κάθε Ευρωπαίου για πρόσβαση σε περιεχόμενο στο διαδίκτυο, χωρίς διακρίσεις.

Μία σύντομη ανάλυση της έννοιας του net neutrality μπορείτε να βρείτε εδώ

Ο κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο δομήθηκαν οι κανόνες είναι πως στο ανοιχτό Διαδίκτυο, όλη η κυκλοφορία (traffic) θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ισότιμα, με αυστηρές και σαφώς προσδιορισμένες εξαιρέσεις για λόγους δημοσίου συμφέροντος, όπως η ασφάλεια των δικτύων ή η καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας.

Οι χρήστες θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο της επιλογής τους, δε θα πρέπει να αποκλείονται άδικα από αυτό ή να επιβραδύνεται η πρόσβασή τους, ενώ απαγορεύεται η επί πληρωμή επιβολή προτεραιότητας στο περιεχόμενο από τους παρόχους (ISPs).

Αυτό συνεπάγεται, για παράδειγμα, ότι η πρόσβαση στην ιστοσελίδα κάποιας startup εταιρείας δε θα επιβραδύνεται προκειμένου να υπάρχει ταχύτερη πρόσβαση σε μία μεγαλύτερη εταιρείας και πως καμία υπηρεσία δε θα “κολλάει” επειδή δεν καταβάλλεται πρόσθετη αμοιβή στους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου.

Με απλά λόγια, το πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, εγγυάται πως δεν θα υπάρξουν θυρωροί που θα αποφασίζουν σε τι μπορεί και σε τι δεν μπορεί ένας χρήστης να έχει πρόσβαση.

Παράλληλα, βέβαια, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου θα εξακολουθούν να είναι σε θέση να προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, όπως internet tv και άλλες καινοτόμες εφαρμογές, εφόσον οι υπηρεσίες αυτές δεν παρέχονται σε βάρος της ποιότητας του ανοιχτού Διαδικτύου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ΕΕ θα έχει πλέον το ισχυρότερο και πιο ολοκληρωμένο πλαίσιο κανόνων για το ανοιχτό Διαδίκτυο στον κόσμο, με ισχυροποιημένα δικαιώματα για τους τελικούς χρήστες, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι θα παίρνουν αυτό για το οποίο πληρώνουν.

Οι νέοι αυτοί κανόνες αναμένεται να τεθούν επισήμως σε ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη στις 30 Απριλίου 2016.

Πηγή: europa.eu

H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός