logo-print

Τουρκία: Κρατική λογοκρισία στο διαδίκτυο και επίσημα

09/02/2014

16/11/2017

Πολιτειολογία
ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Εν μέσω σφοδρών αντιπαραθέσεων και κατηγοριών εναντίον της κυβέρνησης πέρασε τελικά o νέος νόμος για το διαδίκτυο στην Τουρκία. Πλέον απαιτείται μόνο η υπογραφή του Τούρκου Προέδρου, Abdullah Gül, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα στην τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρει οποιαδήποτε ιστοσελίδα εντός 24 ωρών, χωρίς να πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση.

Επιπλέον, δημιουργείται η υποχρέωση στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να διατηρούν αρχείο με τη δραστηριότητα των χρηστών, για 2 χρόνια, και να παραχωρούν τα στοιχεία αυτά στις Αρχές, όταν τους ζητηθεί.

Το χρονικό σημείο ψήφισης του νόμου δε θεωρείται τυχαίο, καθώς το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην Τουρκία, τόσο ως βήμα για πολιτικό λόγο εναντίον του Ερντογάν, όσο και για την οργάνωση διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης, όπως αυτές του 2013 στο Taksim Gezi Park της Κωνσταντινούπολης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Google, η Τουρκία είναι, μαζί με τη Ρωσία, οι χώρες με τα περισσότερα αιτήματα για απόσυρση περιεχομένου από ιστοσελίδες. Τα αιτήματα αυτά σημείωσαν αύξηση 966% μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2013, με τη Google να αγνοεί μερικά από αυτά (π.χ. κατάργηση ιστολογίου με πληροφορίες για το κουρδικό κόμμα).

Αντιδράσεις

Ο νέος νόμος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο σε ενώσεις καταναλωτών και Αρχές εκτός Τουρκίας, αλλά και εντός της τουρκικής Βουλής. Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, Hasan Ören, παρομοίασε τον Τούρκο πρωθυπουργό με τον Αδόλφο Χίτλερ κι έκανε λόγο για προσπάθεια λογοκρισίας όποιου δε συμφωνεί με την κυβέρνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται πολλοί ακαδημαϊκοί, οι οποίοι παρομοιάζουν την αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας με την αμερικανική NSA, προσθέτοντας ότι ο νέος νόμος αντιστρέφει το βάρος απόδειξης με τρόπο απαράδεκτο, καθώς η όποια δίκη θα λαμβάνει χώρα μετά το «κατέβασμα» της ιστοσελίδας.

Στις καταστροφικές συνέπειες για την προστασία προσωπικών δεδομένων, τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την οικονομία, αλλά και τη δημοκρατία γενικότερα, αναφέρονται επίσης πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Απαντώντας στις έντονες κριτικές για παραβίαση θεμελιωδών δημοκρατικών αρχών, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Bülent Arınç, τόνισε ότι η Τουρκία έχει πολλή περισσότερη ελευθερία τύπου από πολλές άλλες χώρες στον κόσμο.

Δυστυχώς, η λογοκρισία και ο ασφυκτικός έλεγχος του διαδικτύου δεν είναι κάτι καινούριο για τη γείτονα χώρα. Σύμφωνα με οργανώσεις και ιστοσελίδες που ασχολούνται με ζητήματα ελευθερίας στο διαδίκτυο, η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως «μερικώς ελεύθερη», καθώς έχουν ήδη μπλοκαριστεί μόνο από τις αρχές Φεβρουαρίου πάνω από 40.000 ιστοσελίδες.

Πηγή: theguardian.com
Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Το προσύμφωνο στο κτηματολογικό δίκαιο - Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 23