logo-print

Βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους ενέκρινε ο ΟΗΕ

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να οδηγήσει σε μια σταθερή κατάσταση του χρέους που διατηρεί τα δικαιώματα των πιστωτών, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη

11/09/2015

16/11/2017

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε χθες ένα ψήφισμα που περιγράφεται ως οι παγκόσμιες «βασικές αρχές» για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους, και έχει ως σκοπό τη βελτίωση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια πρωτοβουλία εμπνευσμένη από την κρίση χρέους της Αργεντινής.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 41 αποχές, καλεί τους οφειλέτες και τους πιστωτές μίας χώρας να ενεργούν με καλή πίστη και με πνεύμα συνεργασίας για την επίτευξη συναίνεσης ως προς την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα κυρίαρχο κράτος έχει το δικαίωμα να σχεδιάζει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους του, η οποία δεν θα πρέπει να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Παράλληλα, το ψήφισμα αναφέρει ότι τα κράτη θα πρέπει να είναι απρόσβλητα από αποφάσεις εθνικών δικαστηρίων που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, προσθέτοντας ότι τυχόν εξαιρέσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Στο ψήφισμα σημειώνεται, τέλος, ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα πρέπει να οδηγήσει σε μια σταθερή κατάσταση του χρέους που διατηρεί τα δικαιώματα των πιστωτών, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη.

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο έχει την εξουσία να εκδίδει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, έχουν, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολιτική σημασία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Αργεντινή χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε ως «ένα ψήφισμα υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης».

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ψήφισαν κατά του ψηφίσματος, αναφέρουν ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου μηχανισμού για την αναδιάρθρωση του χρέους θα σπείρει την αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η στάση της Ελλάδας

Σύμφωνα με τη huffingtonpost.gr, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία, στάση που είχε τηρήσει και στην αντίστοιχη ψηφοφορία το 2014.

Η Huffingtonpost επικαλείται ανακοίνωση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, με την οποία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι Ελλάδα επιλέγει να απέχει από μία πρόταση «που έχει διαμορφωθεί από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το χρέος και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας, γιατί δημιουργεί και κατοχυρώνει προϋποθέσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πληρούνται, ώστε να θεωρείται έγκυρο το χρέος και η διαδικασία ανάληψής του».

Πηγή: reuters.com

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ