Υπέρ του «ΝΑΙ» οι δύο μεγαλύτεροι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας
Ψηφίσματα των Διοικητικών Συμβουλίων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου τάχθηκαν, σύμφωνα με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Ο ΔΣΑ τηρεί μία πιο «ισορροπημένη» στάση, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα, «η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από "ναι", αν τελικά το δημοψήφισμα άλλα λέει κι άλλα υπονοεί, αν ισχύει ότι το ουσιαστικό του διακύβευμα είναι "ναι" ή "όχι" στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ασφαλής γνώση τόσο επί του αντικειμένου του δημοψηφίσματος όσο και των συνεπειών που θα έχει το «ναι» ή το «όχι», θέτοντας παράλληλα μία σειρά ζητημάτων ως προς τη διεξαγωγή του.
«Η προκήρυξη του δημοψηφίσματος υποκρύπτει καταστρατήγηση της συνταγματικής απαγόρευσης διενέργειας δημοψηφισμάτων επί δημοσιονομικών θεμάτων. Βασίζεται σε στρέβλωση των νομικών εγγυήσεων με την σύντμηση των συνήθων εκλογικών προθεσμιών - ουσιώδη προϋπόθεση επαρκούς πληροφόρησης του λαού -, την παραπομπή του ερωτήματος σε κείμενα που δεν πληρούν καν τη νομική έννοια του "εγγράφου", αλλά και την πλήρη προχειρότητα ή τη μεθόδευση αναφορικά με κρίσιμα πρακτικά θέματα, όπως ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και, δυστυχώς, η μορφή των ψηφοδελτίων.
Πρόκειται για ζητήματα νομικού πολιτισμού, για τα οποία αρκούμαστε μέχρι στιγμής στην κατανυκτική σιωπή των αρμόδιων φορέων», αναφέρει χαρακτηριστικά το ψήφισμα του ΔΣΑ.
Ο ΔΣΘ από την άλλη παίρνει αρκετά πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ του «ΝΑΙ», αποφασίζοντας μάλιστα να συμμετέχει στην Επιτροπή Υποστήριξης του «ΝΑΙ» στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το άρθρο 5 και το άρθρο 9 του Ν. 4023/2011, οι επιστημονικές οργανώσεις μπορούν να συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο επί του ερωτήματος του δημοψηφίσματος και να συμμετέχουν στις αντίστοιχες επιτροπές υποστήριξης.