1. Οι προκηρύξεις δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ και των περιφερειών της χώρας. Εάν πρόκειται για δράσεις συγχρηματοδοτούμενες ακολουθούνται οι σχετικοί κανόνες δημοσιότητας που επιβάλλουν οι σχετικοί κανονισμοί και συνοδεύονται από αναλυτικό οδηγό εφαρμογής.
2. Η αξιολόγηση των προτάσεων ενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, τη χρήση δεικτών μέτρησης της απόδοσης και της αποτελεσματικότητας των προτάσεων, ανάλογα με τη φύση και τους στόχους, στα οποία αφορούν τα έργα ΕΤΑΚ (ιδίως βασική ή εφαρμοσμένη έρευνα, η παραγωγή έργων ή παροχή υπηρεσιών), την οικονομική βιωσιμότητά τους και με διαδικασίες, οι οποίες εξασφαλίζουν την ταχεία και απαλλαγμένη από περιττό διοικητικό φορτίο, ολοκλήρωση των έργων, εκπόνηση των μελετών και υλοποίηση των προγραμμάτων στα οποία αφορά η πρόσκληση. Η διαδικασία αξιολόγησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους πέντε (5) μήνες.
3. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κοινοποιούνται αμέσως στους δικαιούχους, με εξατομικευμένη αναφορά της αξιολόγησης και τεκμηρίωση για κάθε κριτήριο αξιολόγησης. Ο φορέας ή ο συντονιστής της πρότασης έχει δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός προθεσμίας δέκα ημερών από την κοινοποίηση της απόφασης αξιολόγησης, ενώπιον της τριμελούς ειδικής επιτροπής της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου.
4. Μετά από την αξιολόγηση των προτάσεων και την οριστικοποίηση του καταλόγου των ιεραρχημένων κατά σειρά βαθμολογίας έργων, μελετών και προγραμμάτων, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο κάθε συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκδίδεται απόφαση χρηματοδότησης από τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Το συνολικό χρονικό διάστημα μεταξύ της θετικής αξιολόγησης ενός έργου και της έναρξης της χρηματοδότησής του δεν πρέπει να υπερβαίνει τους τέσσερις (4) μήνες.
5. Αν συμμετέχουν περισσότεροι φορείς στην εκτέλεση έργου, την εκπόνηση μελέτης ή την υλοποίηση προγράμματος που έχει προκηρύξει η ΓΓΕΤ, ορίζεται συντονιστής του έργου και ρυθμίζονται με σύμβαση την οποία συνάπτουν μεταξύ τους, οι σχέσεις τους, τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας σε υφιστάμενη ή δημιουργούμενη τεχνογνωσία, τα δικαιώματα πρόσβασης και χρήσης της υφιστάμενης, νέας, ατομικής ή συλλογικής τεχνογνωσίας, ζητήματα διοίκησης του εταιρικού σχήματός τους, εκπροσώπησης στις σχέσεις με τη ΓΓΕΤ. Η ΓΓΕΤ αναρτά στο δικτυακό τόπο της πρότυπα σχέδια εταιρικής σύμβασης συμπράξεων δικαιούχων, περιληπτικών τυποποιημένων φορμών αξιολόγησης προτάσεων, εκθέσεων προόδου και εκθέσεων πιστοποίησης των δαπανών, τυποποιημένο κατάλογο επιλέξιμων δαπανών, ελέγχοντας την εναρμόνιση αυτών με τις γενικές αρχές του εθνικού και ενωσιακού δικαίου.
6. Η καταβολή οποιασδήποτε επιχορήγησης από την ΓΓΕΤ σε δικαιούχους, οι οποίοι στο πλαίσιο προκηρύξεων της ΓΓΕΤ συμπράττουν με φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν υποχρεώσεις απογραφής, υπαγωγής στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών ή υποβολής οποιωνδήποτε πληροφοριακών στοιχείων, πραγματοποιείται, ανεξαρτήτως της εκπλήρωσης ή μη των υποχρεώσεων αυτών των φορέων του δημόσιου τομέα, με την απλή υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, ότι δεν έχουν την ιδιότητα φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
7. Κατά την προκήρυξη έργων, μελετών, προγραμμάτων με τους σχετικούς όρους των προκηρύξεων και Οδηγών Εφαρμογής και της απόφασης χρηματοδότησης δίνεται, αφού ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη η ανάγκη ταχύτατης υλοποίησης των έργων, μελετών και προγραμμάτων που εγκρίνονται, ιδιαίτερη προσοχή για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Καινοτόμων επιχειρήσεων με στόχο την εξάλειψη ή μείωση περιττού διοικητικού φορτίου, την άμεση αξιολόγηση των προτάσεων, την ολοκλήρωση των διαδικασιών αξιολόγησης, ελέγχων, εκδίκασης ενστάσεων και προσφυγών και των εκταμιεύσεων της προ-καταβολής και των δόσεων που προβλέπονται.
8. Η αξιολόγηση των προτάσεων και η εξέταση αιτημάτων και παραπόνων των υποψηφίων και δικαιούχων της χρηματοδότησης, γίνεται από επιτροπή, η οποία αποτελείται από τρία έως πέντε μέλη ανάλογα με τους στόχους και το μέγεθος του προτεινόμενου έργου που προέρχονται από το Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών που διαθέτουν τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις του άρθρου 27 προσόντα στο αντικείμενο του προς αξιολόγηση έργου, προγράμματος ή δράσης. Ο ορισμός των μελών της επιτροπής γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων. Εάν για ορισμένη αξιολόγηση δεν υπάρχουν στον πίνακα οι απαιτούμενοι για τη συγκεκριμένη περίπτωση ειδικοί επιστήμονες, επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του ΕΣΕΤΑΚ, να ορίζονται ως μέλη ειδικοί επιστήμονες της ημεδαπής ή αλλοδαπής που δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών. Η αμοιβή των μελών της επιτροπής καθορίζεται με βάση τις κείμενες διατάξεις. Στην επιτροπή μπορεί να συμμετέχει και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ή της Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, χωρίς ψήφο. Για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων θεμάτων η επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιεί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συντάσσουν σχετική ειδική έκθεση αξιολόγησης και καλούμενοι από την επιτροπή μπορούν να συμμετέχουν σε αυτή χωρίς ψήφο. Ενώπιον της επιτροπής καλείται πάντοτε για την υποστήριξη της ένστασής του ο ενδιαφερόμενος ή ο αντίκλητός του.
9. Η επιτροπή ενστάσεων συνεδριάζει και αποφασίζει μέσα σε δέκα ημέρες από την κατάθεση της ένστασης. Οι αποφάσεις της επιτροπής λαμβάνονται κατά την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών, τα οποία δεν μπορεί να είναι λιγότερα των τριών. Η απόφαση της επιτροπής διαβιβάζεται στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο. Κατά των αποφάσεων της επιτροπής της παραγράφου 8 χωρεί ενδικοφανής προσφυγή από όσους έχουν έννομο συμφέρον, εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο της απόφασης της επιτροπής ή την πλήρη γνώση της από αυτόν, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας. Εισηγητής ορίζεται υπάλληλος της αρμόδιας κάθε φορά υπηρεσίας της ΓΓΕΤ. Η απόφαση του Γενικού Γραμματέα εκδίδεται εντός δεκαπέντε ημερών από την υποβολή της προσφυγής και υπόκειται σε ένδικα μέσα κατά τις κείμενες διατάξεις. Σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της προθεσμίας αυτής, η προσφυγή θεωρείται ότι έχει απορριφθεί.
10. Η γραμματειακή υποστήριξη της επιτροπής παρέχεται από τη ΓΓΕΤ.
11. Η ΓΓΕΤ δημοσιοποιεί το σύνολο των έργων που επιχορηγούνται, καθώς και το σύνολο των φορέων που έχουν χρηματοδοτηθεί για συγκεκριμένα έργα και συγκεκριμένα ποσά χρηματοδότησης.
12. Για τη χορήγηση της χρηματοδότησης μπορεί να προβλέπονται στην προκήρυξη, τον οδηγό εφαρμογής και την απόφαση χρηματοδότησης υποχρέωση του χρηματοδοτούμενου φορέα να καταθέσει εγγυητική επιστολή για την άμεσα διαθέσιμη προκαταβολή που εκδίδεται από χρηματοπιστωτικό οργανισμό, καθώς επίσης και τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις αποδοχής της που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Ο χρηματοδοτούμενος φορέας έχει τη δυνατότητα να δηλώσει στην αρμόδια υπηρεσία, ότι αντί έκδοσης εγγυητικής επιστολής αποδέχεται την ισόποση παρακράτηση της αξίας του ποσού που θα κάλυπτε η εγγυητική από το ποσό της προκαταβολής και των επομένων δόσεων της χρηματοδότησης, ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής ρευστότητα για την εκτέλεση του έργου, την εκπόνηση της μελέτης ή την υλοποίηση του προγράμματος, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις έκδοσής της. Η εγγυητική επιστολή ή τα παρακρατηθέντα αντί εγγυητικής ποσά από τις εκάστοτε καταβολές των δόσεων της χρηματοδότησης, αποδίδονται εφόσον δεν συντρέχει λόγος κατάπτωσής της μετά από την προσήκουσα εκτέλεση του έργου, την εκπόνηση της μελέτης ή την υλοποίηση του προγράμματος και την αξιολόγησή τους.
13. Ο χρηματοδοτούμενος φορέας δικαιούται να εκχωρήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης σε Τράπεζα ή άλλο φορέα υπό τους όρους: α) ότι γνωστοποιείται η πρόθεσή του στην Υπηρεσία πριν από την πραγματοποίηση της εκχώρησης και το περιεχόμενο της πράξης εκχώρησης, β) ότι η ανάδοχος Τράπεζα ή άλλος φορέας αποδέχεται ότι η εκχώρηση ενεργείται με το ρητό όρο ότι η Υπηρεσία δεν οφείλει να καταβάλει οποιοδήποτε ποσό στον τρίτο παρά μόνο σύμφωνα με τους όρους της απόφασης χρηματοδότησης και γ) τηρήσει τις κείμενες διατάξεις και διατυπώσεις περί εκχώρησης.
14. Η ΓΓΕΤ έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει τα ερευνητικά αποτελέσματα, που έχουν προκύψει από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα, εφόσον τρία χρόνια μετά από την ολοκλήρωση του έργου ο δικαιούχος της επιχορήγησης δεν προέβη σε πράξη κατοχύρωσης ή αξιοποίησης του αντίστοιχου ερευνητικού αποτελέσματος. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίζεται κάθε σχετικό θέμα για την κατανομή των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας, για την είσπραξη και για τη διάθεση των εσόδων, που προέρχονται από την αξιοποίηση των ερευνητικών ή τεχνολογικών αποτελεσμάτων.