Μεταχρονολογημένη επιταγή

18/11/2013

16/11/2017

Σε αντίθεση ίσως με την πρόθεση του νομοθέτη (η επιταγή να αντικαθιστά τα μετρητά ως μέσο πληρωμής), στις συναλλαγές έχει κάνει την εμφάνισή του το φαινόμενο της μεταχρονολογημένης επιταγής.

Μεταχρονολογημένη επιταγή λέγεται η επιταγή στην οποία σημειώνεται ως χρονολογία έκδοσης μεταγενέστερη από την πραγματική. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παραταθεί η οκταήμερη προθεσμία εμφανίσεως της επιταγής, αφού αυτή θα ξεκινάει απ 'την αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης.

Αυτός που μεταφέρει (κομιστής) την επιταγή έχει το δικαίωμα να εμφανίσει την επιταγή ακόμα και πριν την αναληθή ημερομηνία που αναγράφεται. Αν η επιταγή είναι ακάλυπτη, ισχύουν όσα και για τις ακάλυπτες επιταγές. Αυτό φαίνεται λίγο σκληρό για τον εκδότη, ωστόσο στην πράξη δεν συνηθίζεται, καθώς ο εξαρχής ο λόγος ύπαρξης της επιταγής είναι η παροχή πίστωσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τις μεταχρονολογημένες επιταγές.

Σύνδεση στο Lawspot

Enter your e-mail address or username.
Enter the password that accompanies your e-mail.
Ξεχάσατε τον κωδικό σας;
logo

Δεν έχετε λογαριασμό;

Μπορείτε να εγγραφείτε στο Lawspot ανεξαρτήτως ιδιότητας, ως δικηγόρος, συμβολαιογράφος ή και απλός χρήστης, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα εδώ.

Αν είστε δικηγόρος, με την εγγραφή σας στο Lawspot.gr κερδίζετε σημαντικά οφέλη. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

send